Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands auto heeft gebreken en heeft een aantal opties niet, die wel op offerte stonden

Vraag gesteld door Hilde55 op 28 juni 2016

Ik heb mijn auto ingeruild en nieuwere tweedehands bij garage gekocht met een jaar garantie. Na 1 dag bleken er een aantal gebreken en een aantal opties die op de offerte stonden, zijn niet aanwezig. De garage komt nu met een voorstel voor een nieuwere duurdere tweedehands auto, maar de extra bijbetaling is veel hoger dan het verschil tussen de verkoopprijs eerste en nieuwe auto. Wij zijn het hier niet mee eens. Wat kunnen we het beste doen?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een tweedehands auto gekocht bij een garage. Na een dag blijkt er sprake te zijn van gebreken. Opties die wel overeengekomen waren, zijn niet aanwezig.

Ik zou allereerst meer informatie moeten hebben over de precieze gebreken en de ontbrekende opties. In het algemeen kan ik zeggen dat de verkoper de kans moet krijgen gebreken te herstellen en de ontbrekende opties alsnog te leveren. Uitgangspunt is dat de auto moet voldoen aan de verwachtingen die u ervan op grond van de overeenkomst van mag hebben.

Meer lezen over uw mogelijkheden na aankoop van een tweedehands auto met gebreken of ontbrekende opties/accessoires.***

Reactie van Hilde55:

Airco werkt niet, volgens de offerte is er een audiobediening op het stuur, deze werkt niet, cruisecontrol werkt niet. Knop verwarming draait niet, aan de veiligheidsriem bestuurdersstoel mist de stopper, rechter achter uit rijlicht brandt zwakker dan links, Mistlampen vóór ontbreken (staan wel op offerte), voorstoelen zijn doorgezakt en in bekleding bestuurdersstoel zit scheur.Zonnekleppen zakken naar beneden.***

Reactie van David Sjoer:

U kunt inruil niet zomaar afdwingen als reparatie mogelijk is. Zoals ik al aangaf, moet de verkoper de gelegenheid krijgen dergelijke gebreken te herstellen en de opties conform overeenkomst te leveren. Bij de aankoop van een tweedehands auto heeft u als koper ook een vergaande onderzoeksplicht.

De staat van de voorstoelen, bekleding en zonnekleppen kunt u controleren voordat u de auto koopt, hierop kunt u de verkoper niet naderhand aanspreken, als hierover bij het sluiten van de koopovereenkomst geen aparte bewijsbare afspraken zijn gemaakt. Betreft het in deze een garage die is aangesloten bij de BOVAG?