Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe werkt het strafpuntensysteem in Duitsland

Vraag gesteld door op 16 december 2019

Ik kreeg een boete voor te hard rijden en heb nu één strafpunt in Duitsland gekregen. Geldt dit inderdaad ook voor buitenlanders en hoe lang behoud ik de strafpunt?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U hebt een boete met 1 strafpunt uit Duitsland ontvangen. U vraagt zich af of dit ook voor u geldt en hoe lang u het strafpunt houdt.

Ook voor buitenlanders

Het stafpuntensysteem in Duitsland geldt ook voor buitenlanders. Voor verkeersovertredingen met een boete vanaf € 60 of verkeersmisdrijven worden 1 tot 3 strafpunten toegekend. Voor lichte overtredingen wordt 1 punt gegeven. Bij zwaardere overtredingen worden 2 of 3 punten gegeven.

Rijontzegging

Bij 8 punten volgt een rijontzegging. De punten kunnen na verloop van tijd worden kwijtgescholden. Overtredingen die met 1 punt werden bestraft, worden na 2,5 jaar uit het register geschrapt, die met 2 punten na 5 jaar, die met 3 punten na 10 jaar.

Cursus

Het aantal punten kan (met één punt) worden verlaagd door vrijwillig (en op eigen kosten) deel te nemen aan een cursus (Fahreignungsseminar). Deze cursus is vergelijkbaar met de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) in Nederland.

Bij de Kraftfahrt-Bundesamt te Flensburg kunt u informatie opvragen over de geregistreerde strafpunten.

Lees meer: