Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributie ketting Touran 03/2016 vervangen, na rond 37.000 km weer kapot

Vraag gesteld door Didiana op 24 oktober 2018

Ik rij een Touran uit 2010, ik heb de auto 2016 gekocht en de dealer had toen via VW nog de distributieketting vervangen. Nu, na nog geen 40000 km zit ik weer met een kapotte ketting, wat een flinke reparatie betekent en grote kans dat het over een paar km weer mis gaat. De dealer waar ik de auto heb gekocht is er niet aansprakelijk voor een ook de VW dealer waar de werkzaamheden zijn uitgevoerd vindt dat de garantie van de reparatie is verlopen.
Wettelijk kan ik er waarschijnlijk niets mee.
Maar toch mogen dit soort problemen zich niet zo vaak voordoen en vindt ik in principe ook wel dat VW er toch een bepaalde verantwoordelijkheid voor heeft.
Zijn er ervaringen over coulance regelingen? zijn er al door consumenten groepen pogingen gedaan om met VW tot een oplossing te komen? of heeft de ANWB over het onderwerp al contact met VW gehad.
Ik ben sinds vele jaren VW klant en heb van T 1, 181, tot golf, tot Polo, Touran, Caddy een enkele keer ook een Seat vrijwel altijd iets van VAG gereden, maar op deze manier zullen ze een hele trouwe klant meer verliezen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw heeft in 2016 bij de VW dealer een gebruikte VW Touran (2010) aangeschaft. De VW dealer heeft voor levering een nieuwe distributieketting gemonteerd, welke nu - na 37.000 km - alweer aan vervanging toe is. De VW dealer wil u niet tegemoet komen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

T(F)SI-motor
Betreft het toevallig een T(F)SI-motor? Deze motoren van deze lichting staan immers bekend vanwege problemen als hoog olieverbruik en problemen met de distributieketting.

Levensduur distributieketting
Bij normaal gebruik en regulier onderhoud van de auto dient de distributieketting een autoleven lang mee te gaan. Een distributieketting zelf is onderhoudsvrij.

Twee jaar VW garantie op vervangen onderdelen
Volkswagen biedt haar klanten standaard twee jaar (na factuurdatum) garantie op vervangen onderdelen door een VW dealer. Derhalve zou de distributieketting zelf al voor garantie in aanmerking komen.

Wettelijke garantie
Nog beter is het om een beroep op de wettelijke garantie te doen (non-conformiteit art 7:17 BW).

Nu duidelijk is dat de distributieketting ondeugdelijk is, maakt dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op conformiteit dient u zich met het gebrek te wenden tot uw verkoper. Op grond van artikel 7:21 lid 2 BW komen de herstelkosten volledig voor rekening van de verkoper.

Geschillencommissie
wanneer de auto destijds is geleverd inclusief BOVAG-garantie, kunt u een eventueel geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van Didiana:

Bedankt voor de reactie. Het is een 1,4 l touran met 103kw. Zover ik weet geen tsi, maar wel hoger olieverbruik. De reparatie was in maart 2016, nu we in oktober zijn is de garantie op de onderdelen heelas verlopen.***

Reactie van Michiel Claesen:

In dat geval kunt u zich beroepen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW e.v.). Van een distributieketting mag u immers een langere levensduur verwachten.

Succes!***

Reactie van Didiana:

Ik heb nog een praktische vraag. als ik me op nonconformiteit wil beroepen moet ik dan afwachten met reparatie tot de uitkomst van de zaak. Ik zit natuurlijk zo wel met een ernstig vervoer probleem.***

Reactie van Michiel Claesen:

Adviseer u de dealer met open vizier tegemoet te treden. Mocht de dealer weigeren om het herstel voor zijn rekening te nemen, dan kunt u gebruik maken van onze modelbrief (beroep op conformiteit).

Verzoek de dealer om passend vervangend vervoer. Mocht de dealer u hierin niet kunnen voorzien, dan kunt u op grond van artikel 7:24 lid 1 BW de kosten voor vervangend vervoer kunnen claimen.