Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

boete duitsland betalen en hoe bezwaar?

Vraag gesteld door speedrunner op 19 mei 2017

ik ben in januari bekeurt in duitsland ivm rijden zonder geldig aanhanger rijbewijs. nu was de boete 300,- die terplekke voldaan moest worden. dat is ook gebeurt. nu krijg ik ineens een brief van de officier uit duitsland dat ik een boete van 15 dagboetes heb gekregen en dat deze dagboete 40,- betreft per dag. of ik dus nog eens 300,- overmaak. kan dit zomaar en kan ik die boete ook uitzitten? ik kan die niet betalen. is er een voorbeeldbrief om bezwaar te maken, aangezien dat in t duits moet?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in januari 2017 een verkeersovertreding begaan in Duitsland. Hiervoor heeft u ter plaatse een boete van € 300,- moeten afrekenen. Onlangs ontving u een brief van de Duitse justitie. Hierin stond vermeld, dat de vastgestelde boete uiteindelijk uitkomt op € 600,-. Ofwel; u dient nog eens € 300,- over te maken. U vraagt zich af of dit wel toegestaan is, en of u de geldboete kan omzetten in een paar dagen hechtenis, omdat u de boete niet kunt voldoen.

Borgsom
Indien u in het buitenland staande wordt gehouden vanwege een verkeersovertreding, dan mag men van u een borgsom eisen als waarborg voor betaling van de verschuldigde verkeersboete. Vaak komt de borgsom overeen met de boete die hiervoor staat.

In uw situatie blijkt de betaalde borgsom lager dan de boete die hiervoor staat. De Duitse justitie is gerechtigd deze naheffing van de boete aan u op te leggen.

Bezwaar
Bezwaar maken heeft in dit geval geen zin. Ook zal ik u afraden om de nog verschuldigde geldboete om te laten zetten naar een aantal dagen hechtenis.

Meer informatie over verkeersboetes Duitsland vindt u op onze website.