Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Duitsland

Vraag gesteld door skater op 8 augustus 2017

enkele weken geleden werd ik staande gehouden op de autobaan, inhalen bij inhaalverbod.
Bekeuring 95 euro direkt contant betaald, pinnen kon niet, verder geen bon of papier ontvangen, wel moeten tekenen dat mijn gegevens juist waren en ik het eens was met de geconstateerde overtreding.
nu begrijp ik dat bij contante betaling dit tot een bedrag van maximaal 55 euro mag zijn, anders wordt het een Bussgeld-procedure.
dus mijn vraag hoe kan het dat ik een bedrag hoger dan 55 euro contant moet betalen, hoewel dit volgen de reglementen niet zou kunnen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in Duitsland staande gehouden vanwege het overtreden van een inhaalverbod. U heeft ter plekke € 95 contant moeten afrekenen. U vraagt zich af of u wel gehouden was, ter plaatse de boete af te rekenen.

Normaliter mag directe betaling alleen wanneer er sprake is van een lichte overtreding waar een boete van maximaal € 55 op staat (Verwarnung). Toch komt het regelmatig voor dat ook bij forse overtredingen de boete direct moet worden afgerekend als een soort waarborg.

Vreemd is het echter wel dat u geen enkel bewijs van boete/betaling overgelegd heeft gekregen van de politie. Zodoende valt evenmin te achterhalen of hoogte boete wel overeenkomt met de overtreding (boete bedraagt tussen € 30 - 250; afhankelijk van verzwarende omstandigheden).

Nu u geen enkel bewijs heeft, is het weinig zinvol verdere actie te ondernemen richting de Duitse politie/justitie.

Meer informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.