Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onterechte strafbeschikking

Vraag gesteld door verbo291 op 12 mei 2018

Strafbeschikking ontvangen omdat ik op 27 april jl.om 17.11 uur bij verlicht rood kruis een rijstrook gebruikt zou hebben in de gemeente Breda/Prinsenbeek op de Rijksweg.Mijn auto stond die dag de hele dag geparkeerd in de garage onder de flat waar ik woon.Telefonisch contact gehad met het CJIB.Een BOA stond mij te woord en ik heb het uitgelegd.Ook nog het formulier opgestuurd dat bij de strafbeschikking zat (naar Leeuwarden).Gezegd werd dat ik nog niet moet betalen.Het betreft een boete van €230,-
Is het raadzaam nog iets te ondernemen ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een beschikking ontvangen van het CJIB voor het vermeend negeren van een rood kruis boven een rijstrook op de snelweg. Uw auto stond ten tijde van de opgegeven datum en tijdstip beschikking in uw garage. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Bewijs leveren
Wanneer u een beschikking betwist, dient u hiervoor het bewijs aan te dragen. Zo dient u aan te kunnen tonen, dat u noch uw auto ten tijde van de overtreding zich op de plaats van de overtreding bevonden. U dient dus aan te tonen, dat uw auto ten tijde van de overtreding zich in de garage bevond. Dit kan middels een getuigenverklaring of overig bewijs.

Strafossier opvragen
Wanneer uw bezwaara ongegrond wordt verklaard, dan kunt u hiertegen in beroep gaan bij de rechter. Hieraan zijn kosten verbonden anders dan de geldboete zelf.

Wanneer u in beroep gaat, doet u er verstandig aan het strafdossier op te vragen bij het OM. Wellicht dat er aanknopingspunten inzitten waarmee u uw onschuld kracht bij kunt zetten.

Informatie over bezwaar en beroep vindt u op onze website.