Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

problemen dieselverstuiver maxda cx5

Vraag gesteld door maxda cx5 rijproblemen op 1 juni 2018

ik heb vanaf eind april rijproblemen met mijn nog geen 5 jaar oude maxda cx5 diesel. De auto driegt steeds af te slaan, net of hij af en toe geen brandstof krijgt, ruikt erg naar diesel en heeft een abnormaal hoog brandstofverbruik. De auto is 2 keer uitgelezen bij mijn universeel garage en 1 keer bij een maxda-dealer. In alle gevallen werden er geen foutmeldingen geconstateerd en werd mij geadviseerd gewoon door te rijden bij een hoger toerental en met gebruik van een cleaner omdat men verwachter dat een of andere filter vervuild zou zijn. Na ongeveer 500 km zonder problemen te hebben gereden kreeg ik op 14 mei j.l weer dezelfde problemen. Na vernieuwd onderzoek blijkt dat de dieselverstuiver vervangen moet worden. Geraamde kosten ca. € 1400 à 1500,-. Na herstel blijken er nu ook nog problemen te zijn met de cilinder. Wat de exacte schade is en welke kostenpost hiermee gemoeid is kan of wil de dealer niets zeggen. Mijn vraag: nu ik al 3 keer mijn nog geen 5 jaar oude auto heb laten uitlezen en een maxda als een kwalitatief goede auto bekend staat, kan de dealer mij nu alle kosten in rekening brengen? Ik heb van mijn kant toch alles gedaan om evt. vervolgschade te voorkomen. Ik hoor graag.
groeten, Jan van Rens

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Sinds eind april 2018 verbruikt uw Mazda CX5 diesel aanzienlijk meer brandstof, Oorzaak: defect aan de cilinder en de versuivers. U vraagt voor wiens rekening deze herstelkosten komen.

  • Om uw vraag deugdelijk te kunnen beantwoorden, verneem ik graag eerst enige aanvullende informatie:
  • bouwjaar auto
  • aanschafdatum
  • particulier of bij (BOVAG) garagist aangeschaft
  • huidige kilometrage


***

Reactie van maxda cx5 rijproblemen:

goedemorgen Michiel,
aanvullende info:

- bouwjaar auto juni 2013
- aanschafdatum 13-5-2016
- via BOVAG garage aangeschaft
- huidige kilometrage: ca. 125.000 km***

Reactie van Michiel Claesen:

Levensduur verstuiver/cilinder
Normaal gesproken mag u van een verstuiver en een cilinder een langere levensduur verwachten dan 5 jaar of 125.000 km.

Vraag is nu of er door de dealer onderzoek is gedaan naar de oorzaak van het defect raken van de verstuivers als van de cilinder.

Wettelijke garantie (art 7:17 BW)
Wanneer een product niet voldoet aan de redelijke verwachting, welke u ervan mocht hebben op grond van de koopovereenkomst, os er sprake van non-conformiteit. De redelijke verwachting van het product is met name gebaseerd op factoren als; koopprijs, bouwjaar, kilometrage en informatie verkoper.

Terug naar leverancier
Voor een beroep op conformiteit dient u zich te wenden tot de dealer, u dient de dealer in de gelegenheid te stellen het gebrek te herstellen.

Reparatiekosten
Indien er sprake is van non-conformiteit zijn de herstelkosten voor rekening van de dealer.

Geschillencommissie
Ervan uitgaande dat de auto destijds geleverd is met BOVAG-garantie, kunt u bij geschillen met de dealer deze ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Klik hier voor ons stappenplan Klachten na aankoop.