Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ze blijven maar komen met onleesbare brieven

Vraag gesteld door IrenedeBeer op 10 november 2017

op 5 augustus jl. kwamen wij in Duitsland voorbij Keulen (helaas). Eerst kwam er al vrij vlot een brief van Stadt Koln oberburgermeisterin ,informatiebrief aan kentekenhouder, enige personalia van bestuurder (mijn man) ingevuld, die kreeg brief, we hebben 80 euro betaald 111017 en niks meer gehoord (tot heden..).

echter vanaf eind september hebben we van Polizei prasidium nu al voor de 4e keer een brief gehad, ook vanwege bij Keulen geflitst worden. Ze sturen onbegrijpelijke info maar ook een alinea waarin staat dat je niet tot verklaren verplicht bent als het gaat om je echtgenoot, verloofde, kind, ouder, kleinkind en grootouder die als chauffeur optrad. Nu ben ik de kentekenhouder en man mijn de chauffeur. Ik heb zelfs telefonisch het ibannummer opgekregen en inmiddels al 70 euro en 28.50 adm kosten betaald, 2,5 week geleden, echter desondanks vandaag de 4e brief van ze gehad. Ze willen met alle geweld de personalia van de bestuurder hebben. Eerder hebben we al eens gereageerd met alleen het opgeven van een achternaam en verder niks, en nu hebben ze de laatste brief tenaamgesteld aan mijn man maar daarbij zijn naam fout gespeld. mijn vragen zijn:
-kunnen we de brief negeren nu die tenaamstelling van de aangeschrevene bestuurder fout is gespeld?
- moeten we nu wel of niet reageren? immers het zou volgens hun brief niet hoeven als je niet wilt verklaren vanwege de genoemde familiebanden en verder hebben we al betaald. Of willen ze zo graag die 2 punten uit kunnen delen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een boete uit Duitsland ontvangen die u al voldaan hebt. Omdat u de kentekenhouder bent en uw man destijds reed moet u de gegevens van uw man doorgeven. U hebt vervolgens alleen de achternaam doorgegeven. Echter, dat is niet voldoende. Tevens wilt u weten of het niet voldoende is dat u al betaald hebt.

In Nederland is de kentekenhouder degene die de boete zou moeten betalen. In Duitsland is dat anders. Daar geldt namelijk dat de bestuurder de boete moet betalen. Het kan dus zijn dat de bestuurder iemand anders is dan de kentekenhouder. Dat is ook de reden waarom u het formulier moet invullen. Vult u het formulier niet in, dan kunt u daarvoor ook een geldboete krijgen. Ook wil ik u erop wijzen dat er nog afgeweken kan worden van het standaardtarief voor de geldboete. Aan de hand van de informatie die u geeft op het formulier wordt er onderzoek gedaan naar de bestuurder. Daarbij wordt gekeken of de bestuurder al in het Duitse register voor verkeersovertredingen voorkomt voor bijvoorbeeld eerdere verkeersovertredingen. Als dat zo is dan kan op grond daarvan een ander boetebedrag in rekening gebracht worden en/of een rijontzegging worden opgelegd.

U kunt uiteraard ook de definitieve boete afwachten maar dan dient u alsnog het formulier ingevuld op te sturen. Tot slot ontslaat een fout in de spelling van de naam u niet van de voorgenoemde verplichting om de gevraagde informatie te verstrekken. Een dergelijke fout kan als een kennelijke vergissing gezien worden.

Informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.***

Reactie van IrenedeBeer:

Dank voor de snelle beantwoording. Maar ik ben toch niet verplicht zijn informatie door te geven en mag me toch beroepen op zwijgrecht bij familie? Dan blijft de boete bij mij als kentekenhouder maar kunnen ze hem niet die punten etcetera toekennen?***

Reactie van Michiel Claesen:

Ja, u mag zich beroepen op het verschoningsrecht, indien men om aanvullende gegevens van familieleden verzoekt.

De boete (incluis de eventuele strafpunten, rijverbod) zal in dat geval op naam van de kentekenhouder worden gesteld.