Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat moet ik doen met het antwoordformulier bij de Duitse verkeersboete brief?

Vraag gesteld door Kozir85 op 6 mei 2020

Ik heb een brief uit Duitsland gekregen waarin terecht staat dat ik met 26 km/u de snelheid heb overtreden (het was buiten de bebouwde kom op de snelweg, waar een tijdelijk limiet van 100 km/u brandde).

Dat ik 107,95 euro moet betalen is mij duidelijk maar vervolgens kom ik niet met die brief uit, want de passages met verschillende soorten informatie wisselen zich af zonder enige logica, waarbij ik tot de conclusie ben gekomen dat ik minimaal het antwoordformulier moet invullen en retour moet sturen ongeacht of ik eens of oneens ben met de boete. Daarna wordt definitief besloten of ik deze boete krijg, of ik een nog hoger boete krijg en/of ik een rijverbod krijg opgelegd.

Moet ik enkel deel A (personalia en adresgegevens) van het formulier invullen of is het aan te raden het formulier volledig in te vullen, dus mijn rijbewijsnummer vermelden (deel B) en of ik eens/oneens ben met de verkeersovertreding? Waarom hebben zij deze informatie nodig? Hiervoor heb ik één keer eerder in Duitsland een boete van 25 euro gekregen (dit was mijn zwager die mijn auto destijds uitleende).

Ik ben zeer benieuwd naar ervaringen en wat dit voor consequenties heeft?
Mijn les heb ik in ieder geval zeker getrokken en ik vind dat dit overigens een terechte boete betreft (proportioneel, wat ik niet kan zeggen van onze NL boetes).

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een brief ontvangen uit Duitsland. Er is een overtreding geconstateerd met het voertuig dat op uw naam staat. Er wordt u in deze brief gevraagd de gegevens van de bestuurder door te geven.

Boete Duitsland

In Duitsland gaan boetes namelijk naar de bestuurder en niet automatisch naar de eigenaar van de auto. Het is raadszaam om het hele formulier in te vullen, aan te geven wie de bestuurder was en de gegevens hiervan vermelden. Ook kunt u vermelden of u wel of niet bezwaar maakt tegen de opgelegde boete. Dit heeft overigens alleen zin als u ook kunt aantonen dat u de overtreding niet heeft begaan.

Voor meer informatie over boetse uit Duitsland verwijs ik u naar onze website over boetes in het buitenland