Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Canta op fietspad

Vraag gesteld door joya op 30 maart 2020

Ik wil graag en canta kopen om mijn kinderen die ver weg op school zitten te brengen. In Oktober wordt er gestemd over brommers op het fietspad in het kader van geef het fietspad terug aan de fietser. Is het mogelijk dat straks brommobielen als cantas niet meer op het fietspad mogen rijden of dat dit exclusief voor mensen met een beperking mag? Ik durf niet in zo een karretje met mijn kinderen op de auto rijweg. Gaan er stemmen op dat dit soort voertuigen niet meer onbetaald op de stoep mogen parkeren?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over het gebruik van een Canta (een gesloten gehandicaptenvoertuig).

Verkeersregels
Voor het besturen van een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. U moet zich houden aan de verkeersregels van de weg waarop u met uw Canta rijdt.

Rijbewijs
Voor het besturen van een Canta is geen rijbewijs vereist. Wel dient de bestuurder minstens 16 jaar oud zijn. 

Plaats op de weg
U mag met een scootmobiel rijden op:

  • de stoep;
  • het voetpad;
  • het fiets/bromfietspad;
  • de rijbaan.

Als deze wegonderdelen allemaal aanwezig zijn, mag u zelf bepalen welke weg u neemt. U mag geen gebruik maken van autowegen en autosnelwegen.

Maximumsnelheid
Voor een Canta gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden.
  • Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
  • Op de rijbaan, behalve op autowegen en autosnelwegen, mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden. Dat geldt binnen en buiten de bebouwde kom.

Parkeren
Een Canta mag op de stoep worden geparkeerd, mits dit niet de doorgang belemmert voor overige gebruikers van de stoep.

Verzekeren
Een Canta dient te worden verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid (WAM). Het verzekeringsplaatje dient op de achterzijde van het voertuig bevestigd te worden.

Gebruik mobiele telefoon
Er gelden dezelfde regels als bij het appen, bellen of muziek luisteren op de fiets. Als de politie ziet dat u tijdens het rijden uw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat) vasthoudt, dan kunt u beboet worden.

Kijk voor alle regels met betrekking tot het rijden met een scootmobiel op de website van Rijksoverheid.