Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding door bijzondere verrichting van tegenpartij

Vraag gesteld door marios op 12 april 2018

Auto van tegenpartij stond in parkeervak loodrecht op de rijbaan. Stond met voorzijde geparkeerd naar de rijbaan. De twee parkeervakken links van tegenpartij waren leeg, dus zonder auto's.

Zelf reed ik rechtdoorgaand in een 30 km-zone met verkeersdrempels. Kwam voor de tegenpartij van links.

Doordat de auto van de tegenpartij plotseling wegreed met bocht van links (ik remde wel direct), brak de rechterzijde van mijn voorbumper. Ook "flinke deuk" in het voorgedeelte auto van tegenpartij.

Tegenpartij voerde een bijzondere verrichting uit. Daardoor is de tegenpartij verplicht alle verkeersdeelnemers te laten voorgaan. Dit heeft de tegenpartij niet gedaan. Door anderen niet te laten voorgaan, i.c. mij, is de tegenpartij schadeplichtig op basis van artikel 54 RVV 1990.

Tegenpartij zegt dat ik te hard zou hebben gereden, in de context van de 30-km zone: sneller dan 30 km/h, hetgeen ik absoluut niet erken. Ik noch tegenpartij kon dit op dat moment vaststellen.

Vraag: is de snelheid van mijn auto belangrijk voor deze schade-afhandeling? 30 km/h mag denk ik wel, 37 km/h de gemiddelde snelheid maar wel iets dat realistisch is, 50 km/h. Of bijvoorbeeld een politieauto die 60 km/h rijdt om een verdachte te arresteren.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

De auto van de tegenpartij stond in een parkeervak die uitkomt op een weg met verkeersdrempels (30 km/u-zone).U reed op die weg toen de geparkeerde auto uit het parkeervak kwam rijden en er een aanrijding ontstond. De tegenpartij geeft aan dat u schuld hebt aangezien u te hard zou rijden. U vraagt zich af of dat argument hier op gaat.

In feite geldt, zoals u al terecht opmerkt, dat in geval van het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre het overige verkeer voorrang heeft. De tegenpartij zal dus moeten bewijzen dat niet de bijzondere manoeuvre maar de snelheid die u voerde aanleiding is geweest voor het ontstaan van de aanrijding.

Meer informatie over schade na een aanrijding vindt u op onze website.