Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagvaarding verkeersovertreding België

Vraag gesteld door JTimmermans op 7 oktober 2016

Ik heb een dagvaardiging ontvangen vanuit België, omdat ik door rood licht zou zijn gereden. Dit is vastgelegd d.m.v. een flitspaal. Nu geloof ik dit meteen en wil dus ook geen bezwaar aanmaken. Door rood rijden is immers niet juist en ik ben dus bereid een boete te betalen. Toch moet ik me nu voor de rechter verantwoorden zodat die mijn verweermiddelen kan horen, maar dat heb ik dus niet.
Is dit mogelijk om per brief te doen? Aangezien het helemaal in Brussel is, wat nogal een eind weg is.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Als u een dagvaarding voor een rechtszitting ontvangt, bent u niet verplicht persoonlijk te verschijnen. U kunt zich bijvoorbeeld ook door een advocaat laten vertegenwoordigen. Als u wel op de zitting aanwezig bent, geeft dat de rechter een positieve indruk. Over het algemeen is het aan te raden om als u kunt wel te verschijnen. U kunt dan persoonlijk op de dagvaarding reageren en uitleggen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren.

De rechter kan alle gegevens mee laten wegen in de hoogte van de eventuele boete/rijontzegging. Verschijnen is altijd beter dan niet reageren. Als u echt niet kunt is het verstandig om in ieder geval schriftelijk te reageren en uw verhaal en de reden dat u er niet bent toe te lichten.

Verschijnt u niet, dan wordt u bij verstek veroordeeld.

Meer informatie over de inning van buitenlandse boetes.

Overigens is een soortgelijke vraag eerder gesteld. De discussie die vervolgens is gestart, is ook de moeite waard om te lezen.***

Reactie van JTimmermans:

Maar is het gebruikelijk om meteen een dagvaarding te ontvangen? Doorgaans wordt dit toch d.m.v. een boete geregeld.***

Reactie van David Sjoer:

Mogelijk is er eerder een boete verzonden, maar heeft u deze niet ontvangen. Ik kan niet zeggen waarom u in eerste instantie een dagvaarding heeft ontvangen. Ik raad u aan dit na te vragen bij de Belgische autoriteiten, via de contactgegevens die in de brief vermeld staan.