Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Duitsland

Vraag gesteld door Bert33 op 16 januari 2020

Geflitst in Duitsland 50 km overschrijding op autobaan. Ruim 2 weken later een informatiebrief gehad van politie (Zeugenfragebogen). Vragen beantwoord en teruggestuurd. Circa 3 weken later weer een Zeugenfragebogen gekregen en 2 dagen later een Anhorung ontvangen waarop ik geantwoord heb. Circa 3 weken later een Busgeldbescheid ontvangen met een dubbele boete en 1 maand rijontzegging in Duitsland.

In de eerste 3 brieven stond vermeld dat de boete € 188,50 zou worden, plus 1 maand rijontzegging. Kan ik nu bezwaar maken tegen de hoogte van de boete? En hoe doe ik dit ik vind een verdubbeling nogal extreem.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen vanuit Duitsland. U heeft op de snelweg 50 km te hard gereden. U vindt de boete nogal hoog. U zou bezwaar willen maken.

Voor hogere snelheidsovertredingen kan een boete samen met een rijontzegging worden opgelegd. U kunt bezwaar maken als u de overtreding niet heeft begaan. Bezwaar maken tegen de hoogte van de boete is niet zinvol. Elk land heeft nu eenmaal zijn eigen boetebedragen.

Een boete kan worden verhoogd in verband met de omstandigheden van de overtreding. Bijvoorbeeld als daarbij een gevaar voor anderen is ontstaan.

Is de verhoging bedoeld om de rijontzegging te vervangen, dan kan het wel zinvol zijn om contact op te nemen met de betreffende instantie. U kunt dan aangeven dat u toch liever een rijontzegging opgelegd krijgt. Het is aan de instantie zelf om daar een beslissing over te nemen.

Meer informatie over boetes in Duitsland vindt u op onze website.