Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto uitlenen aan familielid uit buitenland, is internationaal rijbewijs voldoende?

Vraag gesteld door hong op 21 januari 2015

Een familielid die woont buiten de EU wil i.v.m. vakantie graag door Europa reizen.
Ik wil dan mijn auto (geregistreerd in NL) aan hem uitlenen (geen huurauto). Mag hij dan met een internationaal rijbewijs met mijn auto in Europa rondrijden? Ik lees namelijk elders op internet dat bv. een Nederlander niet met een in Belgie geregistreerde auto in Nederland mag rondrijden. Dit ter voorkoming van ontduiking van BPM etc.

Heeft iemand hier ervaring mee? M.b.t. de schadeverzekering is dit geen probleem. Ikzelf blijf voor wat dat betreft verantwoordelijk.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Iemand die in Nederland staat ingeschreven mag inderdaad niet met een buitenlands gekentekende auto in Nederland rijden. Hier zijn enkele uitzonderingen op. Deze kunt u navragen bij de douane.

Auto uitlenen
In uw geval is de vraag of degene die in uw auto gaat rijden aan een internationaal rijbewijs voldoende heeft. Als dit zo is mag u uw auto uitlenen en zal uw verzekering eventuele schade dekken.

Hier meer informatie over het rijden met een buitenlands rijbewijs in Nederland.

Verzekering
Als u uw auto voor langere tijd uitleent is het voor de verzekering wel van belang om dit te weten. Zij dekken dan namelijk het risico voor een ander dan degene dan waarmee zij de verzekering hebben afgesloten.