Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Antwoordformulier verkeersboete België

Vraag gesteld door Boerinneke op 3 februari 2020

Ik heb laatst een brief gekregen dat ik 24 km/h te hard heb gereden in Belgie. Hierbij zat een "antwoordformulier bij verkeersinbreuk". Heb die toen niet ingevuld om dat er in de brief staat:

  • Indien u niet akkoord gaat met de overtreding, gelieve dan het antwoordformulier dat samen met het PV toegestuurd wordt, in te vullen en terug zenden.
  • Indien u niet binnen de 15 dagen antwoordt, zal het dossier als volledig beschouwd worden en doorgestuurd worden naar het parket van Verviers.

Daarna heb ik niks meer gehoord en geen brief gekregen dat ik moet betalen. Heb ik goed gehandeld of had ik het formulier toch in moeten vullen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen vanuit België. U heeft de brief niet beantwoord.

Het uitgangspunt is dat u het formulier inderdaad had moeten invullen en terugsturen. U had daarin aan kunnen geven of u de overtreding wel of niet erkende en of u redenen had die in uw voordeel zouden pleiten. Ook werd als het goed is gevraagd of u bereid was een minnelijke schikking te aanvaarden.

Na retourzending van de formulieren ontvangt u de boete (‘minnelijke schikking’). Indien u de boete niet betaalt, is het CJIB op grond van Europese wetgeving bevoegd de boete te innen.

Nu u het formulier niet heeft geretourneerd, is het mogelijk dat u zult worden gedagvaard. De boete kan dan hoger uitvallen dan bij een minnelijke schikking. Meer informatie over boetes uit België vindt u op onze website.***

 

 

Reactie van Boerinneke:

 

 

Heb het weekend nog contact gehad met de Belgische politie, die zeiden dat als er geen reactie kwam op de brief, ze er vanuit gingen dat ik er mee akkoord ging. De Nederlands politie vertelde mij weer dat ik het wel moet invullen. Allemaal erg onduidelijk helaas.

 


***

 

 

 

Reactie van Annemieke Zerdoun:

 

 

Ik begrijp dat het niet helemaal duidelijk is. De termijn is nu naar ik aanneem verstreken.

Als de instantie waar u de brief van heeft ontvangen aangeeft dat u op dit moment geen verdere stappen kunt nemen, zult u alleen een volgend bericht af kunnen wachten.