Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade aan kooiconstructie (Dorpel)

Vraag gesteld door Neef0005 op 7 december 2017

Ik heb 4 maanden geleden een auto gekocht van 03-2015 bij de Vw dealer. Nu na monteren van winterbanden en velgen is een schade aan de onderdorpel geconstateerd.
Gelukkig heb ik foto’s gedownload van de Vw site van de auto en als je goed kijkt zie je de schade zitten
Ik heb dit echt niet gezien tijdens de aankoop en Vw vind dat ze dat niet hoeven te vertellen.
Ik heb vernomen dat deze schade vervelende gevolgen kan hebben voor de keuring. Het kan zijn dat een keurmeester het een verzwakking van de constructie vind en de auto afkeurd.
Ik vind dat dit een technisch mankement is en dat Vw dit moet oplossen.
De schade aan de dorpel is 25-30 cm en voor ongeveer 50% ingedeukt.
Je moet onder de auto gaan liggen om het te kunnen zien, van de zijkant moet je echt goed kijken. Als Vw weigert iets te doen wat kan ik daaraan doen? Als ik geweten had dat de auto schade had had ik deze nooit gekocht.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een twee jaar oude auto gekocht bij een dealer. Nu blijkt deze auto schade te hebben gehad. U vraagt of u nu de dealer hierop kunt aanspreken.

Bij de aankoop van een auto heeft u als koper een onderzoeksplicht. De dealer moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van deze auto. Hij hoeft de auto niet te onderzoeken.

Van belang is of u heeft gevraagd of de auto schade heeft gehad. Heeft de dealer aangegeven dat het een schadevrije auto betrof, dan kunt u de dealer nu aanspreken als er toch schade is.

Heeft u niet gevraagd naar een schadeverleden, dan is de vraag of u van een twee jaar ouden auto mag verwachten dat er geen schade is geweest. Over het algemeen kan elke auto schade hebben gehad. Het hangt dan van de verdere informatie af wat u mocht verwachten. Wel kan de ernst van de schade en het herstel nog van invloed zijn. U mag in ieder geval van uw auto verwachten dat deze goed is hersteld en geen gevaar is op de weg.

U zou de auto kunnen laten keuren. De mogelijke stappen die u kunt nemen hangen namelijk ook af van de ernst van de schade. Is de schade eenvoudig te herstellen, dan is herstel de volgende stap. Is de auto niet te herstellen, dan zou ontbinden van de koopovereenkomst een optie zijn.

Voor de wijze waarop u de dealer kunt aanspreken verwijs ik u graag naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.

Komt u er met de dealer niet uit, dan kunt u uw zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.