Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een voetganger hoeft niet meer verplicht binnen 50 meter van een oversteekplaats over te steken. Moet ik nu als automobilist steeds de voetganger voorrang verlenen als hij ook maar lijkt aanstalten te maken ergens te willen oversteken.

Vraag gesteld door voorrang voetgangers op 1 maart 2015

De wet schrijft voor dat ik als automobilist verantwoordelijk ben als ik een zwakkere deelnemer aan het verkeer aanrijdt. Maar het kan toch niet zo zijn dat de voetganger alles maar kan doen en alles aan zijn of haar laars kan lappen en dat ik dan verantwoordelijk ben? Ik noem dat rechtsongelijkheid!!! Ook voetgangers moeten zich aan regels houden.!!

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt zich af wanneer een voetganger voorrang heeft als hij oversteekt. Alleen als een voetganger op een voetgangersoversteekplaats oversteekt, of kennelijk wil oversteken, moeten bestuurders voorrang verlenen. Dit is in de wet geregeld.

Als er echter een aanrijding plaatsvindt tussen een voetganger en een automobilist is het inderdaad zo dat de automobilist in ieder geval voor een deel van de schade van de voetganger aansprakelijk is. Dit heeft te maken met het feit dat een auto een zwaarder risico met zich meebrengt in het verkeer dan een voetganger of een fietser. Meer informatie over deze regeling vindt u via deze link: http://www.anwb.nl/rechtshulp/aanrijding-en-dan/aansprakelijkheid/voetganger-of-fietser