Voetganger of fietser

Bij een aanrijding tussen een motorvoertuig en een fietser of voetganger zorgt de wet voor extra bescherming. Omdat de wet de fietser of voetganger ziet als zwakkere verkeersdeelnemer. Tenslotte leveren een motorvoertuigen extra risico's op voor het overige verkeer, door hun snelheid en gewicht. Hoe werkt dat in de praktijk?

Basisregel

De bestuurder van het motorvoertuig is aansprakelijk voor het ongeval, tenzij hij overmacht kan aantonen. De automobilist moet dus bewijzen dat hem geen verwijt treft, wat in de praktijk zeer moeilijk is.

Fietser/voetganger tot 14 jaar

Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een fietser of voetganger jonger dan 14 jaar, is de eigenaar van het motorrijtuig vrijwel altijd aansprakelijk voor alle schade die het kind oploopt.

Fietser/voetganger 14 jaar of ouder

Bij een aanrijding met een kwetsbare verkeersdeelnemer van 14 jaar of ouder, vergoedt het motorrijtuig minimaal 50% van de schade. Dit geldt niet als de automobilist overmacht kan aantonen. In de praktijk is dit uitzonderlijk en zeer moeilijk te bewijzen. Deze 50% is een ondergrens.

Bescherming door wet en rechtspraak

De wetgever en de Hoge Raad hebben ervoor gekozen deze zwakkere verkeersdeelnemers extra te beschermen, met name omdat motorrijtuigen een extra gevaar in het leven roepen door hun gewicht en snelheid. Ook zijn motorrijtuigen wettelijk verplicht om zich te verzekeren.Ook in andere Europese landen worden zwakkeren in het verkeer op deze manier beschermd, soms nog verdergaand dan bij ons.

Extra bescherming onrechtvaardig?

Voor veel automobilisten klinkt deze bescherming van de zwakkeren onrechtvaardig. Dit zou hen een vrijbrief geven om alle regels maar te overtreden. Maar een fietser zal niet opzettelijk door rood rijden met het idee: "Ik hoef toch de schade niet te betalen". Hij zal zich eerder laten leiden door het risico dat hij hierdoor in het ziekenhuis belandt. Een automobilist die door rood licht rijdt, zal dat tenslotte ook niet opzettelijk doen. Alleen loopt hij veel minder fysiek risico.

Standpunt ANWB

De ANWB pleit voor het instellen van een algehele verkeersverzekering, waarmee iedere verkeersdeelnemer zijn eigen verzekering regelt. Daarmee krijgen álle gewonden in het verkeer een uitkering.

Meer informatie:

Aansprakelijkheid
Welke schade claimt u?
Schade verhalen, hoe?
Smartengeld
Wie helpt u?
Rechtshulpwijzer Extra bescherming fietsers en voetgangers (pdf)

Direct rechtshulp nodig?

Bel 088 269 77 88

Op werkdagen van 9.00-12:00 en 14:00-17.00 uur. Exclusief voor leden.

Contactformulier ANWB Rechtshulp

Wij nemen tijdens kantooruren telefonisch contact met u op

Verkeersslachtofferlijn

Bel 088 269 77 66

Exclusief voor slachtoffers van een verkeersongeval met letsel

uitgelicht_streetwise_200x150.jpg

ANWB Streetwise

Uw kind verkeersveilig? Bekijk de animaties om te zien wat u als ouder kunt doen.

Meer informatie
Zomerbandentest 2012 GoPro close up nat wegdek

Zomerbandentest

Welke zomerbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.

Naar de test
tomtom-uitgelicht.jpg

TomTom

TomTom Start 20M ANWB Editie: uitstekend beoordeeld door ANWB-leden. Nu van € 139,- voor  119,-

Bestel
Reisspecial_200x150.jpg

€ 50,- korting op alle reizen

Profiteer van deze korting of van de 10 andere aantrekkelijke buiten-kansjes.

Profiteer nu