Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bekeuring uit Zwitserland

Vraag gesteld door Jeffrey van Deinsen op 27 januari 2015

Beste,

Ik heb een bekeuring ontvangen uit Zwitserland voor te hard rijden. Ik heb 26km/h te hard gereden.
Hiervan heb ik nooit een bekeuring ontvangen, ben niet staande gehouden en geen melding hiervan ontvangen. Ik ontving vrijdag 23 - 1 - 2015 een aangetekende brief, met mijn bekeuring a CHF635,-. De boete is als volgt opgebouwd:
400 CHF Boete
210 CHF Heffing
25 CHF Onkosten

De brief is gedateerd op 15-1-2015. Ik moest binnen 10 werkdagen mijn bezwaarschrift hebben ingediend in Zwitserland, maar ontving het verhaal pas op 23-1-2015. Een onmogelijk verhaal dus.

Wat valt hier tegen te doen en waar zijn de heffingskosten op gebaseerd ?

Bij voorbaat dank,

Met vriendelijke groet,

Jeffrey

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

In Zwitserland zijn de regels anders dan in Nederland. Bij een snelheidsovertreding van 26 kilometer per uur op de snelweg kunt u bijvoorbeeld rekening houden met een rechtzaak. De boetes zijn ook hoger dan bij ons. Elk land kan nu eenmaal zijn eigen regels bepalen.

Waarschijnlijk zijn de extra kosten voor administratie en gerechtelijk onderzoek. Bij de afhandeling van een zware verkeersovertreding wordt over het algemeen een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd. De kosten hiervan moet u betalen. Dit onderzoek voert de Zwitserse overheid ook uit als je geen bezwaar maakt. Naast de kosten voor gerechtelijk onderzoek komen ook de administratiekosten voor uw rekening. Om het zeker te weten zou u de intstantie kunnen bellen die u de brief heeft verstuurd.

De termijn voor bezwaar maken is inderdaad 10 dagen. Overigens heeft bezwaar maken alleen zin als u ook kunt bewijzen dat u de overtreding niet heeft begaan.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op onze pagina over boetes in Zwitserland en de inning daarvan.