Verkeersboete uit Zwitserland

Als u in Zwitserland te hard rijdt, dan liggen de boetes in vergelijking met Nederland een stuk hoger. Krijgt u een boete uit Zwitserland, dan kan het zijn dat u een brief in het Nederlands ontvangt. In dat geval mag u ook in het Nederlands reageren.

Ernstige verkeersovertredingen

Een aantal ernstige overtredingen worden streng aangepakt. Het gaat hierbij om aanzienlijke snelheidsovertredingen. Maar ook het overtreden van verkeersregels waardoor een hoger risico op een ongeval met als gevolg zwaar letsel of overlijden ontstaat, met name gevaarlijk/roekeloos inhalen. Er kan een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar worden opgelegd en hoge boetes.

Aanzienlijke snelheidsovertredingen zijn:

  • vanaf 40 km/h in een 30 km/h-zone;
  • vanaf 50 km/h binnen de bebouwde kom (50 km/h);
  • vanaf 60 km/h buiten de bebouwde kom (80 km/h);
  • vanaf 80 km/h op autowegen (120 km/u).

Daarnaast wordt een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd. Voor buitenlanders is dit een ontzegging van de rijbevoegdheid in Zwitserland van ten minste 2 jaar. Tot slot kan de rechtbank het motorvoertuig verbeurd verklaren en kan je het voertuig kwijt raken.

Administratiefrechtelijke afhandeling

Lichte verkeersovertredingen worden in Zwitserland administratiefrechtelijk afgedaan. Ben je het niet eens met de boete of rijontzegging, dan kun je binnen 10 dagen bezwaar maken bij de rechtbank. Het boetebedrag bij administratiefrechtelijke afhandeling is maximaal CHF 300.

Tagessätze

Zwitserland heeft voor lichte verkeersovertredingen een lijst met vaste boetebedragen. Bega je echter een zware snelheidsovertreding van bijvoorbeeld 35 km/h op de snelweg, dan werkt het boetesysteem anders dan in Nederland.

Voor een snelheidsovertreding van bijvoorbeeld 35 km/h is de straf 10 "Tagessätze". Één Tagessatz staat voor een bepaald percentage van je inkomen, dit percentage wordt vermenigvuldigd met tien en het totaal is je boetebedrag. Staat er 20 Tagessätze voor een overtreding, dan wordt het percentage van het inkomen vermenigvuldigd met twintig, etc. Één Tagessatz kan staan voor een bedrag van CHF 1 tot CHF 3000.

Rijontzegging

Naast een geldboete kan je bij een zware verkeersovertreding ook een rijontzegging opgelegd krijgen. Deze geldt alleen voor Zwitserland en dus niet voor Nederland. Om de periode in te laten gaan, hoef je niet je rijbewijs naar Zwitserland op te sturen. In de beschikking staat voor welke periode je een rijverbod krijgt opgelegd. Je mag in die periode wel in landen buiten Zwitserland rijden.

Bijkomende kosten

Bij de afhandeling van een zware verkeersovertreding wordt over het algemeen een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd. De kosten hiervan moet jij betalen. Dit onderzoek voert de Zwitserse overheid ook uit als je geen bezwaar maakt. Naast de kosten voor gerechtelijk onderzoek komen ook de administratiekosten voor uw rekening.

parkeren-klein.jpg

ANWB Parkeren

Exclusief voor onze leden is er nu ANWB Parkeren. U betaalt achteraf en alleen voor de werkelijke parkeertijd. Registreer gratis!

Meer informatie
trouwe-ledenvoordeel-200x150.jpg

Trouwe-Ledenvoordeel

Op basis van de duur van je lidmaatschap ontvang je Trouwe-Ledenvoordeel. Hierbij geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel! Bekijk snel jouw voordelen.

Bekijk jouw voordelen
Garage beoordelingen

Garagereviews

Beoordeel je garage en maak kans het bedrag van je laatste garagebezoek van de ANWB terug te krijgen.

Beoordeel zelf
2015zwitserland Bewerkt.jpg

Reismarkt bij u in de buurt

Regionale reismarkten met veel presentaties en infor- matie door reisspecialisten en reisbegeleiders over al onze kampeerreizen.

Meer informatie