Verkeersboete uit Zwitserland

Als u in Zwitserland te hard rijdt, dan liggen de boetes in vergelijking met Nederland een stuk hoger. Krijgt u een boete uit Zwitserland, dan kan het zijn dat u een brief in het Nederlands ontvangt. In dat geval mag u ook in het Nederlands reageren.

Ernstige verkeersovertredingen

Een aantal ernstige overtredingen worden streng aangepakt. Het gaat hierbij om aanzienlijke snelheidsovertredingen. Maar ook het overtreden van verkeersregels waardoor een hoger risico op een ongeval met als gevolg zwaar letsel of overlijden ontstaat, met name gevaarlijk/roekeloos inhalen. Er kan een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar worden opgelegd en hoge boetes.

Aanzienlijke snelheidsovertredingen zijn:

  • vanaf 40 km/h in een 30 km/h-zone;
  • vanaf 50 km/h binnen de bebouwde kom (50 km/h);
  • vanaf 60 km/h buiten de bebouwde kom (80 km/h);
  • vanaf 80 km/h op autowegen (120 km/u).

Daarnaast wordt een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd. Voor buitenlanders is dit een ontzegging van de rijbevoegdheid in Zwitserland van ten minste 2 jaar. Tot slot kan de rechtbank het motorvoertuig verbeurd verklaren en kunt u het voertuig kwijt raken.

Administratiefrechtelijke afhandeling

Lichte verkeersovertredingen worden in Zwitserland administratiefrechtelijk afgedaan. Bent u het niet eens met de boete of rijontzegging, dan kunt u binnen 10 dagen bezwaar maken bij de rechtbank. Het boetebedrag bij administratiefrechtelijke afhandeling is maximaal CHF 300.

Tagessätze

Zwitserland heeft voor lichte verkeersovertredingen een lijst met vaste boetebedragen. Begaat u echter een zware snelheidsovertreding van bijvoorbeeld 35 km/h op de snelweg, dan werkt het boetesysteem anders dan in Nederland.

Voor een snelheidsovertreding van bijvoorbeeld 35 km/h is de straf 10 "Tagessätze". Één Tagessatz staat voor een bepaald percentage van uw inkomen, dit percentage wordt vermenigvuldigd met tien en het totaal is uw boetebedrag. Staat er 20 Tagessätze voor een overtreding, dan wordt het percentage van het inkomen vermenigvuldigd met twintig, etc. Één Tagessatz kan staan voor een bedrag van CHF 1 tot CHF 3000.

Rijontzegging

Naast een geldboete kunt u bij een zware verkeersovertreding ook een rijontzegging opgelegd krijgen. Deze geldt alleen voor Zwitserland en dus niet voor Nederland. Om de periode in te laten gaan, hoeft u niet uw rijbewijs naar Zwitserland op te sturen. In de beschikking staat voor welke periode u een rijverbod krijgt opgelegd. U mag in die periode wel in landen buiten Zwitserland rijden.

Bijkomende kosten

Bij de afhandeling van een zware verkeersovertreding wordt over het algemeen een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd. De kosten hiervan moet u betalen. Dit onderzoek voert de Zwitserse overheid ook uit als u geen bezwaar maakt. Naast de kosten voor gerechtelijk onderzoek komen ook de administratiekosten voor uw rekening.

parkeren-klein.jpg

ANWB Parkeren

Exclusief voor onze leden is er nu ANWB Parkeren. U betaalt achteraf en alleen voor de werkelijke parkeertijd. Registreer gratis!

Meer informatie
winterbanden_200x150.jpg

Winterbandentest

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.

Naar de test
LVANWB-Verkiezing-2015_200x150.jpg.jpeg

Leukste uitje 2014

Welk uitje moet volgens jou genomineerd worden voor het Leukste uitje van 2015? Nomineer nu en maak kans op 4 musical tickets!

Nomineer nu
winterdeal_image_200x150px.jpg.jpeg

ANWB Winterdeal

Start nu je rijopleiding met de ANWB Rijopleiding Winterdeal: 4 rijlessen en examen voor  249,-

Meld je aan