Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet apk vervroegd?

Vraag gesteld door 12345678 op 31 augustus 2015

Ik wilde mijn apk laten samenvallen met de wissel naar winterbanden, en vervroegde daarom in 2013 de apk, die een uiterste datum van 25 januari had, waarbij je de apk tot twee maanden kon doen zonder dat die periode van twee maanden daardoor bij de volgende apk vroeger zou liggen. Door omstandigheden deed ik de bandenwissel in 2013 vroeger dan normaal, op 30 september. Nu beweert de RDW dat ik voortaan uiterlijk op 30 september (ik kan me een paar dagen vergissen, heb brief even niet bij de hand) die wissel moet doen, en hield ook nadat ik ze op 09000739 gebeld had, daaraan vast. Dat is niet redelijk, en uitermate onpraktisch. Normaliter wil ik de bandenwissel, en dus de apk, pas eind oktober doen.

Redelijk zou zijn, dat 30 september gezien wordt als de eerste dag van een nieuw vastgestelde periode van twee maanden waarin de auto gekeurd zou moeten worden.

Ik kan me niet voorstellen dat wat de RDW hier doet, klopt.

Wat kan ik hieraan doen?

Als ik hier wat aan kan doen, moet ik dan desondanks hangende enig beroep dit jaar toch uiterlijk 30 september laten keuren?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft uw auto apk laten keuren op 30 september. De vervaldatum van de apk was 25 januari. Nu geeft de RDW aan dat de vervaldatum is gewijzigd.

U kunt uw auto 2 maanden voor de vervaldatum laten keuren zonder dat dit gevolgen heeft voor de vervaldatum zelf. Laat u uw auto meer dan twee maanden voor de vervaldatum keuren, dan wijzigt ook de vervaldatum. Dit wordt dan de datum van de laatste apk keuring. In uw geval wordt de nieuwe vervaldatum 30 september.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de RDW: https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Eerder-APK-keuren.aspx