Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto met kenteken voor buitenlanders in Turkije

Vraag gesteld door J. Vermeij op 18 oktober 2018

Wij hebben in Turkije een auto met een kenteken voor buitenlanders (MA t/m MZ). Full casco verzekerd. Mag een Turkse vriend met uiteraard rijbewijs deze auto besturen als wij ook in de auto zitten. Wat zijn eventueel de voorwaarden wettelijk en verzekeringstechnisch.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in Turkije een auto met Turks kenteken (casco verzekerd). U vraagt zich af of het toegestaan is, dat een Turkse vriend (ibv geldig rijbewijs) hiervan gebruik mag maken.

In Turkije
Wij zijn niet bekend met de Turkse regelgeving hieromtrent.

Voorts dient u uw verzekeraar of polisvoorwaarden van uw autoverzekeraar te raadplegen of u zonder enig beletsel uw auto mag uitlenen.

In Nederland
Indien uzelf woonachtig bent in Nederland, dan is het voor uzelf niet toegestaan - behoudens twee weken per kalenderjaar of permanente ontheffing belastingdienst - in Nederland in een buitenlans geregistreerde auto te rijden.

Indien de polisvoorwaarden toestaan dat u uw auto mag uitlenen aan een vriend, dan is di in Nederland evenmin en beletsel. Hierbij ga ik er gemakshalve vanuit, dat de polis wel dekking geeft voor onder meer Nederland.

En in principe levert het evenmin een probleem op wanneer de Turkse vriend (woonachtig in Turkije) gebruik maaakt van uw Turks gekentekende auto in Nederland. Wel zou het problemen kunnen geven, indien u als eigenaar zich eveneens in de auto bevindt. Dit op grond van uitspraken (arresten) van het hof en de Hoge Raad, alsmede artikel 1 lid 6 Wet op de BPM.

Tot besluit verwijs ik u  naar een eerder verstrekt antwoord op dit platform ter zake rijden in buitenlands geregistreerd voertuig in Nederland, met den verschil, dat u - als Nederlands ingezetene - eigenaar bent van een in het buitenland geregistreerde voertuig:

 

Adv