Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

vergoeding stallingskosten in Frankrijk na aanrijding veroorzaakt door Franse automobilist

Vraag gesteld door Bert de Lange 1968 op 28 februari 2018

Vorig jaar augustus hebben wij in Frankrijk een aanrijding gehad. Wij zijn aangereden door een Franse automobilist.
Gelukkig hebben wij een geen letsel opgelopen. Onze tussenpersoon heeft ons geholpen met het verhalen van onze autoschade. De tussenpersoon heeft contact met de Nederlandse vertegenwoordiger van de Franse wa-verzekeraar van de auto die ons heeft aangereden.
Er is inmiddels nagenoeg overeenstemming over vergoeding van de schade, behalve over de stallingskosten. Het wrak heeft bijna een maand in Frankrijk gestald gestaan, daar er nog geen duidelijkheid was over dekking door de Franse verzekeraar. Uiteindelijk heb ik het wrak zelf naar Nederland laten vervoeren, daar de expertise nog op zich zou laten wachten. Ik kreeg het advies om de auto naar Nederland te laten vervoeren, zodat daar de expertise kon plaatsvinden. De sleepkosten wil de Franse verzekeraar wel vergoeden, de stallingskosten ad € 814,00 echter niet. Heb ik hier wel recht op? Mijn tussenpersoon wist het antwoord hier niet op omdat er sprake is van Frans recht.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Met betrekking tot een aanrijding in Frankrijk met een aansprakelijke Franse wederpartij, vraagt u zich af of de stallingskosten van het wrak ad € 814,- eveneens verhaalbaar is op de Franse verzekeraar.

Ander rechtssysteem
Als een aanrijding bijvoorbeeld in Frankrijk plaatsvond, dan gelden de Franse (verkeers)regels. In principe gelden de regels van het land waar de aanrijding heeft plaatsgevonden. Misschien is de tegenpartij naar Nederlands recht wel aansprakelijk voor de aanrijding, maar door afwijkende voorrangsregels in het buitenland niet.

In beginsel zie ik niet in waarom stallingskosten niet voor vergoeding in aanmerking komen, het betrefffen immers kosten die in causaal verband staan met de met desbetreffende aanrijding.

Ik adviseer u deze vraag voor te leggen aan de vertegenwoordiger van de Franse verzekeraar in NEdeerland. Laat hen maar bewijzen op welke grond deze kosten niet voor vergoeding in aanmerking komt.

ECC
Tevens kunt u deze vraag ter beoordeling voorleggen aan hetEuropees Consumenten Centrum. Aan deze dienstverlening zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie over verschil tussenaanrijding in Nederland en buitenland vindt u oponze website.