Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie op tweedehands auto

Vraag gesteld door Chamonix op 16 oktober 2017

In augustus 2017 heb ik een 2de hands auto gekocht zonder extra garantie. Nu zijn de remschijven en blokken versleten en heb ik 300 euro kosten. Op de nota van de auto staat een stempel "Garantie uitgesloten. Koper verklaart ter zake kundig te zijn en ziet af van elke vorm van garantie op de geleverde auto."
Geldt dit alleen voor de garantie die je bij je auto koopt of ook voor de garantie die je volgens burgerlijk wetboek hebt?
Alvast bedankt voor de reactie.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht zonder garantie. De remschijven en blokken zijn nu versleten.

De garantie is uitgesloten. De wettelijke garantie blijft echter staan. Die kun je niet uitsluiten. Daar kunt u dus een beroep op doen.

U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Ook moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u, zoals in uw geval, het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan is het uitgangspunt dat het gebrek bij levering er al was. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

U kunt dus de verkoper aanspreken omdat u niet zo snel na aankoop al deze reparatiekosten hoefde te verwachten. Het zou redelijk zijn als de verkoper (een deel van) de kosten op zich zou nemen. Het bouwjaar, de kilometers en het onderhoudvan de auto kunnen hierbij nog wel een rol spelen.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.
***

Reactie van Chamonix:

Bedankt voor je volledige antwoord. Net garagehouder aan telefoon gehad en dat hun niets voor mij kunnen betekenen, omdat het om onderdelen gaat die slijtage onderhevig zijn en omdat ik het al heb laten repareren. Ook vermeldt hij dat de auto in maart 2017 nog goedgekeurd was, dus dat het mankement toen wel aan t licht zou zijn gekomen. Ja en nu ???***

Reactie van Michiel Claesen:

Remschijven zijn inderdaad aan slijtage onderhevig, dit neemt echter niet weg dat u niet heeft te verwachten dat remschijven zo kort na aankoop aan vervanging toe zijn. Bovenal is het aan de verkoper om tot zes maanden na levering aan te tonen, dat de remschijven op moment van levering in goede staat verkeerden.

APK
Een APK is een moment opname. Bovendien is de APK circa een half jaar voor levering uitgevoerd. Dit zegt dus weinig over de staat van de remschijven bij aankoop in augustus.

Verkoper in gebreke stellen
Heeft u de remschijven elders laten vervangen, zonder voorafgaand de verkoper de gelegenheid e bieden de remschijven te vervangen? Is dat het geval, dan heeft u zodoende uw rechten verspeeld.