Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

beëindiging contracten vakantiepark na betaling seizoen april 2019-april 2020 door verkoop aan nieuwe eigenaar

Vraag gesteld door Lidnummer op 3 december 2018

Camping de Zwarte Bergen te Luyksgestel blijkt plotseling per 31-12-2018 verkocht te zijn. Deze nieuwe eigenaar (Werkconsult bv) wil geen voortzetting van de camping/het park als zodanig.
Hij wil op korte termijn tot ca. 300 arbeidsmigranten voor 3 jaar op het park kwijt. De huidige eigenaars van een stacaravan/chalet (279 staanplaatsen) mogen nog 18 maanden blijven. Wij hebben namelijk al het nieuwe seizoen april 2019 -april 2020 volledig betaald (vanwege korting) en het oude contract loopt dus nog. De gemeente Bergeijk (de Wethouder Ruimtelijke ordening) overweegt in overleg met deze nieuwe eigenaar om hun serieus een tijdelijke vergunning voor het herbergen van 300 migranten (tussen de huidige recreanten in) te geven. Dit terwijl er onlangs ter inzage bij de gemeente Gemeente Bergeijk een duidelijk beleid lag, namelijk dat het park bestemd is voor recreatie en er nadrukkelijk geen seizoensarbeiders geplaatst mogen worden. Op grond van dit beleid heeft het voor vele recreanten veilig geleken om op het park een verblijf te kopen en/of er gewoon te blijven. Nu het park verkocht is aan Werkconsult BV wil de gemeente Bergeijk de plannen van de nieuwe eigenaar gedogen. Dit tot grote nachtmerrie van de huidige recreanten met een vaste staanplaats.
Kan dit wel op deze wijze, namelijk enerzijds recreanten onder het mom van recreatie en geen seizoenswerkers en nu anderzijds gedogen dat er arbeidsmigranten 300 mensen geplaatst worden in containers en kleine stacaravans (gemeente Bergeijk overweegt dit tijdelijk te gedogen).
Verder blijkt dat de gemeente het recht op eerste aankoop heeft, maar dus akkoord gaat met de ideëen van en de verkoop aan deze nieuwe eigenaar. De gemeente heeft in mijn optiek een dubieuze rol.

Wat zijn onze rechten? Hoe zit het met de betaling van het nieuwe seizoen (blijkbaar heeft de vorige eigenaar dit geïncasseerd, maar is de nieuwe eigenaar niet gehouden om ons nog zeker 18 maanden pure recreatie te bieden?)

Met vriendelijke groet,
Mw. C. de Kok

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Alvorens uw vraag van antwoord te kunnen voorzien, ontvang ik graag eerst per e-mail de huurovereenkomst en de bijbehorende algemene voorwaarden/camping-reglement.

Camping De Zwarte Bergen blijkt immers sinds 2010 geen RECRON-lid meer.

Ik begrijp voorts van u dat de bestemming van het park een recreatieve bestemming heeft. Heeft u het bestemmingsplan al ingezien/opgevraagd? Heeft u met uw mede-recreanten de plaatselijke politieke partijen al om hulp gevraagd? Of is er al een definitief besluit genomen door B&W met instemming van de gemeenteraad?