Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

vraag over garantie reparatie door andere garage dan waar ik de auto gekocht heb.

Vraag gesteld door Collin1986 op 9 april 2016

U heeft begin januari een tweedehands auto gekocht met 3 maanden BOVAG-garantie. U heeft hier een beroep op gedaan nadat de waterpomp begin april kapot is gegaan. Volgens de verkoper is er geen sprake meer van garantie, omdat u contact met de verkoper op had moeten nemen om het gebrek te verhelpen.

Ik kreeg eerder via een ander kanaal dit als antwoord:
Als u de reparatie inmiddels heeft laten uitvoeren bij een andere garage, dan is het inderdaad niet mogelijk om de verkoper daar nog op aan te spreken.

Wat had ik in dit geval moeten doen? Het is zondag, ik heb de auto nodig voor mijn werk en ik heb vernomen dat de waterpomp niet volgens de voorschriften na een bepaalde tijd en na zoveel jaar is vervangen..

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw auto vertoonde op zondag een mankement. U had de auto nodig voor uw werk en heeft naar ik begrijp de auto laten herstellen door een andere garage dan die waar u de auto heeft gekocht. Hierdoor is de garantie komen te vervallen voor deze reparatie.

Het is inderdaad zo dat u in geval van garantie de verkoper/garantieverstrekker de gelegenheid moet geven het gebrek te onderzoeken en te verhelpen. Alleen indien het gebrek zich aantoonbaar elders voordoet is er een noodzaak tot herstel dan kan de reparatie elders worden uitgevoerd, althans in geval van Bovag.

Als een gebrek niet onder garantie valt heeft u als consument in bepaalde gevallen mogelijkheden om herstel af te dwingen. U kunt dan een beroep doen op de zogenaamde wettelijke garantie. De wet geeft aan dat u van wat u koopt redelijke verwachtingen mag hebben, afhankelijk van onder meer van bouwjaar, onderhoud en kilometerstand.Ook in dat geval zult u echter eerst de verkoper moeten informeren en de gelegenheid moeten bieden om te onderzoeken en te herstellen.