Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlenging fabrieksgarantie Peugeot

Vraag gesteld door Mayke op 1 juni 2015

Peugeot biedt verlenging fabrieksgarantie aan voor mijn 2 jaar oude 107.
Is er niet een wettelijke verplichting voor dealer/fabrikant om mankementen kosteloos te verhelpen tot een bepaalde leeftijd van de auto? Maw is dit overbodig?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt zich af of het verlengen van de fabriekgarantie overbodig is.  Als de garantieperiode voorbij is heeft u als consument nog wel rechten op basis van de wet. Hierin wordt aangegeven dat u als consument redelijke verwachtingen mag hebben van hetgeen u heeft gekocht. Deze verwachtingen worden wel beïnvloed door bijvoorbeeld het gebruik, de gereden kilometers, onderhoud en het gebrek zelf. Het is dan ook nooit zeker dat u alle kosten kunt verhalen. Komt u er bovendien niet uit met de verkoper dan zult u ook juridische stappen moeten nemen om eventuele vergoeding af te dwingen.

In geval van garantie is direct duidelijk waar u recht op heeft en wordt ook het volledige bedrag vergoed. U koopt eigenlijk een stuk zekerheid. Overbodig is het dus niet. Zeker niet als de garantie voor enkele jaren is. Leest u wel goed de voorwaarden door. Er kan in de voorwaarden namelijk wel van alles worden uitgesloten. Het is goed om dat vooraf te bekijken en dan uw afweging te maken.