Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet gemelde wok registratie

Vraag gesteld door Eddyw op 29 april 2016

Een paar maanden geleden hebben wij een auto gekocht zonder dat er gemeld is door de verkopende garage dat er een wok registratie op heeft gezeten in het verleden.nu willen we de auto inruilen tegen een 5 deurs en levert de auto door die registratie in een keer 4 duizend euro minder op.nu weet ik wel dat er een verschil is tussen inkoop en verkoop maar toch niet zoveel in die paar maanden.op de aankoop bon staat hierover ook niets gemeld.wat kan ik hier nu mee doen

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een paar maanden geleden een auto gekocht, welke een WOK-registratie heeft gehad. Hiervan bent u niet op de hoogte gesteld door de verkoper.

De verkoper heeft een mededelingsplicht. Dit betekent dat hij belangrijke zaken over de auto aan de koper moet melden. Een wok-status is een "wacht op keuren"-status. Een wok-status krijgt de auto (of motorfiets) bijvoorbeeld als deze zeer ernstig is beschadigd, zodanig dat men het voertuig eerst moet laten goedkeuren (geen apk-keuring, maar een RDW-keuring) voordat men er weer mee aan het verkeer mag deelnemen. Over een dergelijke schadehistorie hoort de verkoper u mijns inziens te informeren.

U zou in deze de verkoper moeten aanspreken. U kunt dan stellen dat er sprake is van non-conformiteit. Dat wil zeggen dat de auto niet voldoet aan de verwachtingen die u ervan op grond van de overeenkomst mocht hebben. Prijsvermindering zou dan bijvoorbeeld een optie kunnen zijn.

De verkoper had u voorafgaand aan het sluiten van de koopovereenkomst de schadehistorie moeten melden. Zonder te beschikken over alle details zou vernietiging van de koopovereenkomst op grond van dwaling ook tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Meer lezen over klachten na aankoop.