Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afleveringstijd nieuwe auto met 4 maanden later dan afgesproken

Vraag gesteld door K.H.Liem op 4 april 2018

Ik heb mijn auto in november 2017 ingeruild met de nieuwe model X3 van de BMW- Op voorstel van de verkoper om een hoge inruilprijs te kunnen geven mijn inruil BMW meeteen af te leveren,afleveringstijd van de X3 wordt eind februari- ik heb toegestemd omdat ik nog auto van mevrouw heb en in de winter niet veel rijd. Eind februari belde de dealer dat er een vertraging bij de productie van de X3 in Amerika ; dus het wordt pas Juli 2018. Ik weet niet zeker of dit zo is ik kom niet echt achter; andere Dealer zei alleen over afleverings +/- 4 maanden.
Ik heb veel verlies door dit ; vervroegd ingeleverd auto, mijn huidige verzekering premie komt in het geding, ons geplande vakantie en andere ongemaakten, wil ik een compensatie door dit alles bij de dealer. Mijn vraag wat zou uw advies zijn voor de hoogte van de compensatie?.?wat kan ik hun voor compensatie redelijkheid vragen.?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u recht heeft op een redelijke compensatie voor het ongemak dat u heeft, nu de nieuwe auto niet eind februari jl. maar pas medio juli 2018 zal wprden geleverd.

Vraag is of er een vermoedelijke- of vaste leveringstermijn is overeengekomen..

Vermoedelijke leveringstermijn
Bij het afspreken van een vermoedelijke leveringstermijn in de koopovereenkomst is er geen vaststaande afleveringsdatum. De verkoper geeft aan in welke maand of welke week de aflevering ongeveer plaatsvindt.

Komt de verkoper de vermoedelijke datum niet na? Stel de verkoper schriftelijk in gebreke en stel daarbij een redelijk termijn. Is de verkoper aangesloten bij de BOVAG, dan is de termijn drie weken. Is de gestelde termijn verstreken zonder levering, dan kunt u de koopovereenkomst ontbinden, dan wel een redelijke schadevergoeding vorderen (bijvoorbeeld (kosten) vervangend vervoer tot datum levering nieuwe auto).

Vaste leveringstermijn
Als in de koopovereenkomst een specifieke datum staat dan bestaat er geen twijfel over de dag waarop de auto. De verkoper kan hier niet van afwijken zonder uw toestemming.

Komt de verkoper de vaste leveringstermijn niet na, dan kunt u de overeenkomst schriftelijk ontbinden. Hebt u schade door de late levering dan kunt u recht hebben op een schadevergoeding of een leen- / huurauto.

Meer informatie
Voor meer informatie over leveringstermijnen en voor onze modelbrieven, verwijs ik u naar onze website.