Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

voorwaarden aan plaatsen stacaravan

Vraag gesteld door T7 op 18 september 2018

Ik wil een stacaravan zetten op een camping in Zeeland maar de eigenaar stelt bijzondere voorwaarden.
Het mag alleen een nieuwe stacaravan zijn die alleen maar geleverd mag worden door 1 leverancier. Ik denk dat beide voorwaarden onredelijk zijn. De camping heeft het beleid dat caravans ouder dan 15 jaar niet meer doorverkocht mogen worden. Wat denkt u wat redelijk is

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw vraag is in behandeling genomen***

Reactie van Henny van den Bergh:

Een ondernemer is vrij om regels te stellen aan de inrichting van het park. Hij mag wel verlangen dat er een bepaald type caravan wordt neergezet. Het is niet toegestaan dat hij u verplicht de caravan bij 1 leverancier aan te schaffen. Als blijkt dat deze caravan ook elders kan worden gekocht tegen een lagere prijs, dan zou u vrij moeten zijn om de caravan bij die andere leverancier te kopen.

In de praktijk kan het gebeuren dat de ondernemer moeilijk gaat doen als u hem hierop aanspreekt. U zou de zaak kunnen voorleggen aan de Geschillencommissie als het gaat om een Recron camping. Een uitspraak hiervan duurt enige tijd, dus dat is niet aan te raden. De kans bestaat dat de ondernemer de plaats inmiddels aan een ander verhuurt.

Er is ook een mogelijkheid om dit achteraf, als blijkt dat u bij een andere leverancier goedkoper uit had kunnen zijn, bij de Geschillencommissie aan te kaarten. Het zal dan gaan om het verschil in de prijs. Ook hier wil ik u wijzen op het risico dat u met de ondernemer een slechte verstandhouding kunt krijgen. Dat maakt het verblijf op de camping er niet leuker op.

Tot slot uw vraag: de ondernemer mag de voorwaarde stellen dat caravans ouder dan 15 jaar niet meer mogen worden doorverkocht. Bij het aangaan van de overeenkomst moet dit wel duidelijk zijn voor de recreant.

Meer informatie over de vaste plaats vindt u op onze website.