Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs verlengen bij 74 jaar

Vraag gesteld door CorryvanHugten op 5 februari 2018

Mijn vrouw is 74 jaar. Haar rijbewijs verloopt op 15 april 2018. Op 14 juni 2018 wordt ze pas 75 jaar. Volgens ANWB kan ze gewoon verlengen tot 15 april 2023. Dus voor 5 jaar.
Gemeente Eindhoven zegt dat het slechts voor 2 maanden kan. Als ze 75 is moet ze het opnieuw aanvragen met gezondheidsverklaring.
Wat is juist. Vriendelijke groeten H.Schoenmakers

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Het rijbewijs van uw vrouw verloopt vóór haar 75ste verjaardag. U vraagt zich af of het rijbewijs voor vijf jaar verlengd wordt zonder een noodzakelijke medische keuring.

Ja, nu het rijbewijs vervalt voor het bereiken van de leeftijd van 75 jaar, zal het rijbewijs in principe worden verlengd voor vijf jaar zonder een medische keuring.

Meer informatie over verlengen rijbewijs 65+ vindt u oponze website.***

Reactie van RabanePaco:

Ik betwijfel of dit antwoord juist is. Ook op de ANWB website https://www.anwb.nl/auto/rijbewijs/het-rijbewijs/geldigheidsduur-en-verlengen?gclid=Cj0KCQjwvLLZBRDrARIsADU6ojAIRGhBTjpij0SKGX4wXSrBq_P8a1bBs3g0EF2V5HniLaM11iWOOyAaAswIEALw_wcB staat:

Verlengen bij 65+
Ben je tussen de 65 en 70 jaar, dan ontvang je bij verlenging
een nieuw rijbewijs dat geldig is tot het 75e jaar. Wie ouder is
dan 70 jaar, krijgt een rijbewijs dat maximaal (!) vijf jaar geldig is.

Hieruit lees ik dat bij verlenging 2 maanden voor je 75e het rijbewijs maar voor twee maanden, dus tot je 75e wordt verlengd. Anders zou het wel heel makkelijk worden om op 74 1/2 jaar nog vijf jaar te mogen rijden zonder medische keuring!***

Reactie van Michiel Claesen:

In opgemeld geval verliep het rijbewijs vóór haar 75ste verjaardag. Wanneer je dan voor de vervaldatum het rijbewijs verlengd, wordt deze met vijf jaar afgegeven, zonder een voorafgaande medische keuring.

Wanneer de geldigheid van het rijbewijs op of ná de 75ste verjaardag vervalt, dan is een medische keuring wél noodzakelijk bij verlening rijbewijs.