Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is mijn boete voor snelheidsovertreding met aanhangwagen met circa 40 kilometer per uur na 10 jaar verjaart in Zwitserland?

Vraag gesteld door Job Jacobus op 5 juli 2018

In 2008 reden wij 's nachts door/langs Basel over een bijna lege weg met circa 100 km/uur. We hadden een vouwcaravan achter onze auto. Na ontvangst van de boete later weer thuis moest ik constateren dat we daar kennelijk maar 50 km/uur (of zoiets,ik weet 't niet meer en alle doc's weggegooid) mochten rijden. De boete was een paar honderd euro, we zaten krap bij kas en hebben het erbij gelaten. Kregen later een aangetekend schrijven, boete verhoogd (met invorderingskosten of zo denk ik) naar € 1.100 of zo. Tot nu toe hebben we Zwitserland gemeden maar voor onze komende vakantiebestemming aan Lago D'Iseo in Italie willen we nu toch de snelle route door Zwitserland nemen. Welk risico lopen we als we nog geregistreerd staan? Of is de boete al vervallen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

In 2008 bent u met uw auto met vouwwagen erachter beboet vanwege te hard rijden. U hebt de boete niet betaald ondanks een aangetekend schrijven waarbij de boete verhoogd is. U vraagt zich af de boete nu is komen te vervallen en welk risico u loopt als u naar Zwitserland rijdt.

In het algemeen geldt dat de verjaring wordt opgeschort wanneer u niet in het desbetreffende land aanwezig bent. Als u aan wordt gehouden in Zwitserland kan het zijn dat u alsnog ter plaatse dient te betalen. Voor de zekerheid hieromtrent adviseer ik u (geanonimiseerd) contact op te nemen met de Zwitserse autoriteiten. U kunt ook een advocaat die gespecialiseerd is in Zwitsers recht hierover raadplegen. Een overzicht vindt u hier: http://www.sav-fsa.ch/en/home.html.

Meer informatie over boete uit Zwitserland vindt u op onze website.