Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fahrverbot 1 Monat

Vraag gesteld door PPW op 18 mei 2017

Wij hebben een bekeuring gehad van €188,50 in Duitsland vanwege te weinig afstand houden (126km met 15m afstand waar minimaal 63m was verplicht). Of ik daar schuld aan heb weet ik niet (kort voor mij inhalen behoren ook tot de mogelijkheden).

Om juridische rompslomp te voorkomen ga ik deze betalen maar er is vermeld: "Ein Fahrverbot angeordnet (25 StVG) fur die Dauer von 1 Monat" Wanneer gaat deze maand in? (Ik heb overigens nog niet betaald). 

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een boete gehad in Duitsland vanwege het houden van te weinig afstand op de weg. Daarnaast heeft u ook een rijverbod van 1 maand opgelegd gekregen. U wilt weten wanneer dat rijverbod ingaat.

Rijverbod
Het aan u opgelegde rijverbod geldt alleen in Duitsland, dus niet in Nederland. Kunt u uw rijbewijs bij een controle in Nederland niet tonen dan kunt u hiervoor een boete krijgen.

U hebt doorgaans vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen. Vaak wordt er een sticker op het rijbewijs geplakt of wordt het nummer van het rijbewijs genoteerd. Laat u dit niet doen, dan riskeert u een hogere boete en langere rijontzegging.

Aantekenen rijverbod
Er zijn een aantal mogelijkheden om het rijverbod (binnen 4 maanden) in Duitsland aan te laten tekenen:

  • Rijbewijs opsturen (per aangetekende post).
  • Sommige deelstaten volstaan met een scan van het rijbewijs.
  • Afreizen naar een Bussgeldstelle/ Bussgeldbehörde in de deelstaat waar de overtreding is begaan om een aantekening te laten maken. Voordeel is dat u het rijbewijs direct terug krijgt.
  • Sommige deelstaten in Duitsland leggen aan niet-ingezetenen (bijv. Nederlanders) in plaats van en rijverbod, een verdubbeling van de geldboete op. U zou hier desgewenst om kunnen verzoeken.
  • Het rijverbod wordt in veel gevallen pas de volgende dag (na aantekening op het rijbewijs) van kracht. In dat geval heeft u bij het afreizen naar Duitsland géén tweede persoon met een geldig rijbewijs nodig om terug te rijden (rijontzegging ging voorheen dezelfde dag in). Vraag voor de zekerheid na bij de betreffende instantie wanneer het verbod ingaat.

Voor informatie over hoe te handelen bij een rijverbod verwijzen wij u naar de betreffende instantie. Contactgegevens staan op de brief. Zij kunnen informeren over de mogelijkheden.

Meer informatie over Duitse boetes vindt u op onze website.