Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto blijkt te zijn gestolen in Frankrijk

Vraag gesteld door MrBoon op 15 juli 2018

Vorig jaar hebben we een auto gekocht bij goedbekendstaande autobedrijf. Echter, in april van dit jaar kregen we een brief van de RDW. Hierin werd vermeld dat ze onze auto graag zouden willen zien omdat er een tweede auto met het zelfde VIN nog in Frankrijk stond geregistreerd.
Tijdens het onderzoek is gebleken dat het VIN en het motornummer niet elkaar correspondeerde. De keurmeester gaf aan dat dit weleens eerder voor is gekomen. Hij ging verder op de materie in maar de auto konden we meenemen. Echter, twee weken later kregen we nog een brief van RDW met het verzoek om de auto langs te brengen voor verder onderzoek. Tijdens dat onderzoek is gebleken dat de auto van diefstal afkomstig was en wel in Frankrijk. Het kenteken is in beslag genomen en de politie werd verwittigd. De auto moest dus blijven staan. Op het politie bureau heb ik een getuigenverklaring afgelegd en werd een bewijs van inbeslagname overhandigd. Onderaan deze beslagname stond al een advies van de hulpofficier van justitie na de 1e voorlegging dat de auto terugging naar de eigenaar.
Daar waren we natuurlijk allang blij om alleen was het nu afwachten wanneer. Twee weken later konden we de auto weer ophalen. Alleen, door het ontbreken van een kenteken konden we de auto niet gebruiken. Intussen was er contact gelegd met de verkoper. Deze heeft de auto gehaald en heeft een leenauto gebracht. Zij zouden ervoor zorgen dat er weer een kenteken opkwam.
Vorige maand is uiteindelijk de diefstalmelding van de auto afgegaan. De verkoper is met de auto naar de RDW gegaan maar werd al bij het loket weer teruggestuurd; de diefstalmelding in Nederland was er dan wel af, maar die van Frankrijk nog niet. Volgens de politie is dat niet de verantwoordelijkheid van justitie.
Nu zitten nog geen week voor de vakantie, we hebben nog steeds onze auto niet terug, we weten ook niet wanneer dat wel zal gebeuren en we hebben een auto gekregen die we niet kunnen gebruiken voor onze vakantietrip.
Wat moet er gebeuren om de diefstalmelding in Frankrijk er af te krijgen, wie zal dit moeten doen en wat kunnen we afspreken met de verkoper? Kunnen wij verlangen van de verkoper dat we een gelijkwaardige auto krijgen zolang onze eigen nog steeds geen kenteken heeft?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een jaar geleden een auto gekocht bij een garagebedrijf. Deze auto blijkt een gestolen auto te zijn. Uw auto heeft u na allerlei onderzoeken nu wel weer terug, maar u kunt er niet mee rijden. In Frankrijk staat de auto nog als gestolen geregistreerd.

Bent u aan te spreken?
Het uitgangspunt is dat u bij een koop bij een gerenomeerd bedrijf niet hoeft te verwachten dat u een gestolen auto koopt. Kunt u aantonen dat u de auto van deze garage heeft gekocht, dan kunt u hier strafrechtelijk niet voor worden aangesproken. Normaal gesproken zal de auto inderdaad weer aan u terug worden gegeven. Maar de praktijk is nu dat u uw auto niet kunt gebruiken.

Garage aanspreken
U kunt de garage aanspreken voor het feit dat zij u een gestolen auto hebben geleverd. Ook al was de garage er niet zelf van op de hoogte. U kunt de koop vernietigen op grond van dwaling. Dat houdt kort gezegd in dat u deze koop niet had gesloten als u had geweten dat deze auto was gestolen.

Wat kunt u vragen?
U kunt eisen dat de garage de auto terugneemt en u het aankoopbedrag, met aftrek van een redelijke vergoeding voor d gereden kilometers, terugbetaalt.

Ook kunt u ervoor kiezen om met de garage te kijken naar een andere oplossing, denk aan het leveren van een andere auto. Dat is een kwestie van onderhandelen.

Voor uw vakantie zou u met de garage kunnen praten over een leenauto voor de vakantieperiode, of een huurauto tegen een redelijk tarief. U maakt immers met uw eigen auto ook kosten als u hiermee rijdt. Let hierbij wel op de voorwaarden en de verzekering van de leen- of huurauto.

Stappen
Komt u er niet uit met de garage, dan kunt u deze zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen als het een BOVAG garage betreft.

Voor de wijze waarop u de garage kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.

Franse registratie
Uw vraag over de registratie in Frankrijk kan ik zo niet beantwoorden. Als u de koop vernietigt, is dit voor u niet meer van belang. De auto is dan niet meer uw eigendom.