Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete verdubbeld?

Vraag gesteld door davidshar op 2 januari 2017

Hallo

Op 24 juli reed ik 67 km te hard op een weg bij Keulen, dacht dat het een 120 weg was. Vervolgens kreeg ik boete van 440 excl 28 administratiekosten, 2 strafpunten op rijbewijs Duitsland en 2 maanden rijverbod. Heb meteen bijgeleverde formulier ingevuld en meteen de boete overgemaakt. Heb geen foto ontvangen van het bewijs van te hard rijden en gevraagd of ik hier foto van kan krijgen. 2 Maanden later per pakketpost weer brief ontvangen welke 16 dec is verstuurd en ik pas 24 december ontvangen heb. Staat dat de boete is verhoogd naar 880 en dat ik in totaal 927 incl administratiekosten moet betalen? Ik weet wel dat de boete iets verhoogd kon worden maar het dubbele bedrag?? Bijna 900 euro verkeersboete?? Ik heb op de anwb site gekeken en daar staat als je tussen de 60-70 km te hard rijdt dat je boete rond de 440 is zoals ik dus gewoon heb betaald maar nu is het verdubbeld en ik moet binnen 2 weken de resterende 459 betalen..! Kunnen jullie mij hier aub bij helpen en kijken of dit wel klopt want het lijkt of hier een grote fout is gemaakt! Alvast bedankt! Mvg.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft op 24-7-2016 een snelheidsovertreding in Duitsland begaan. Daarvoor heeft u een boete (€ 440) ontvangen, 2 strafpunten op rijbewijs Duitsland en 2 maanden rijverbod in Duitsland. U heeft de boete direct voldaan. Op 24-12-2016 heeft u bericht ontvangen dat de boete is verdubbeld. U vraagt zich af of dit terecht is.

Bij een forse snelheidsovertreding in Duitsland volgt er naast een geldboete een rijverbod voor Duitsland. Aan niet-ingezetenen van Duitsland kan in plaats van een rijverbod een verdubbeling van de geldboete worden opgelegd.

Als een rijverbod wordt opgelegd, heb je vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen op het rijbewijs. Soms kan dit door het rijbewijs op te sturen, in andere gevallen moet men bij de betreffende instantie in Duitsland langs gaan. Mij is niet bekend of u het rijverbod heeft laten aantekenen op uw rijbewijs. Mocht dat niet het geval zijn, dan verklaart dit wellicht de verdubbeling van het boetebedrag.

Om meer duidelijkheid te verkrijgen over de verhoogde boete zou u contact kunnen opnemen met de instantie die vermeld staat op de bekeuring. Vaak staat bovenaan de bekeuring een telefoonnummer of e-mailadres genoemd.

Meer informatie over boetes in Duitsland en de afhandeling ervan vindt u op onze website.