Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Scam vignet hongarije?

Vraag gesteld door Jaspiewut op 15 september 2018

Hallo, denk drie jaar geleden ben ik met mijn vriendin in Hongarije geweest voor vakantie. Op de grens van Hongarije hadden wij toen der tijd een vignet gekocht. Alles koek en ei dachten wij. Paar weken na de vakantie kregen wij een boete omdat wij blijkbaar geen vignet hadden in Hongarije. Boete was toen rond de 250 euro. Wat bleek, 2 letters op de vignet waren omgedraaid dan dat van het kenteken van de auto. Wist bijna zeker dat dat niet klopte en dat ik het correct had door gegeven. Nog op een of andere manier geprobeerd het terug te krijgen, maar mocht niet baten.

Afijn, toevallig kijk ik een paar oude afleveringen van oplichters in het buitenland en dat zet me aan het denken over afgelopen vakantie.

Een maand geleden weer met mijn vriendin naar Hongarije op vakantie. Nu 50-60 kilometer voor de Hongaarse grens bij een Oostenrijks tankstation moeten tanken. Meteen maar een vignet halen scheelt weer een extra stop. Ik word geholpen door Gábor, een typisch Hongaarse naam. Ik moet mijn kenteken opschrijven op een papiertje met handtekening voor het tankstation.

Nu met het verhaal van 3 jaar terug en de boete van 250 euro in me hoofd ben ik, met kentekenbewijs erbij, 4x aan het controleren of alles klopt. Dat zit wel goed dacht ik zo, de man geeft mij een bonnetje met het kenteken erop voor mij om het te controleren. Met het kenteken bewijs ernaast en mijn vriendin aan mijn zijde kijken we allebei of dit klopt, dit klopte en moet het bonnetje terug geven. Gábor zit nog wat te klooien op de computer en geeft me uiteindelijk de bon en vignet mee. Nog steeds met de argwaan in me hoofd lopen we het tankstation uit en zit ik nog steeds 20x ter controleren of het klopt en verrek! weer 2 cijfers omgewisseld! Ik weer terug naar binnen om dit te laten zien aan Gábor, die al zuchtend en kreunend de bon voor me ging aanpassen. Daarna weer 163x bekeken of het nu klopte en gelukkig deed dat het nu.

Dit alles zelfs nadat ik het had opgeschreven op papier én de eerste keer dat hij me het papiertje liet zien om te controleren of het klopte (en het klopte).

Is dit stom puur toeval of word er hier gerommeld?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In de afgelopen jaren is, bij aanschaf van een Hongaars tolvignet, het u tot tweemaal toe overkomen, dat men twee letters van uw kenteken heeft verwisseld, met alle gevolgen van dien. U vraagt zich nu af of dit toeval is, of dat er sprake is van opzet.

Ik kan niet beoordelen of er sprake is van opzet. Wel kan ik u berichten, dat ons als ANWB niet of nauwelijks dergelijke klachten ons bereiken.

Mochten overige leden soortgelijke ervaringen hebben, dan roep ik hen op hun ervaringen hier te delen. Als ANWB zullen wij de klachten inventariseren en zonodig stappen overwegen richting de Hongaarse tolinstantie.

Meer informatie over tol in Hongarije vindt u op onze website.