Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik drie bekeuringen betalen voor snelheidsovertredingen die vlak achter elkaar hebben plaatsgevonden op dezelfde weg (in Frankrijk)? Als ik bezwaar aanteken, moet ik dan eerst per bezwaar een consignatie betalen van €68?

Vraag gesteld door Bram Bregman op 31 augustus 2015

Ik ben op de A31 in Frankrijk drie keer achter elkaar op korte tijd van elkaar geflitst voor snelheidsovertreding. Ik vind dat onterecht. Als ik was aangehouden had ik de tweede en derde overtreding niet meer begaan. Coulance lijkt me op zijn plek hier voor 2 van de 3 bekeuringen. Maar als ik bezwaar aanteken blijkt dat ik eerst per bezwaar een consignatie moet betalen van €68. Dit vind ik zeer merkwaardig. De bekeuringen zijn €45 per overtreding. Dit betekent dus dat ik eerst €136 moet overmaken alvorens het bezwaar mbt twee bekeuringen van €90 totaal ontvankelijk wordt verklaard. Dat lijkt me toch een rare gang van zaken. Hoe moet ik hier mee omgaan?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft in Frankrijk drie bekeuringen ontvangen vlak na elkaar. U wilt hier bezwaar tegen maken.

Indien u vlak achter elkaar een bekeuring ontvangt kunt u bezwaar maken als deze bekeuringen zo dicht op elkaar zitten dat u geen gelegenheid heeft gehad om uw gedrag aan te passen. Het hangt er dus van af hoeveel tijd er tussen de bekeuringen zit.

De consignatie is gebaseerd op het werkelijke bedrag dat voor de betreffende overtreding staat, in dit geval 68 euro.  Betaald u in Frankrijk binnen 14 dagen dan wordt de boete verlaagd naar 45 euro. 

Voor meer informatie over boetes uit Frankrijk verwijs ik u naar onze webite: http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/boete-uit-frankrijk