Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verkeersovertreding in Duitsland "verwarnung"

Vraag gesteld door WouterPetrus op 13 september 2017

In de beschrijving komt het kenteken niet overeen met het merk auto.
Onze auto is Renault Laguna, maar in de bekeuring is sprake van een Hyundai. Het kenteken klopt wel.
Wij dachten eerst aan oplichting, maar daarvoor lijkt het bedrag te gering, tien euro voor 6 km te hard rijden, en alles ziet er verder erg officieel uit. Ook de foto van de bestuurder komt overeen met mijn man. De overtreding lijkt dus door ons begaan.
Is hier sprake van een vormfout, en kunnen wij dan weigeren te betalen? Het gaat ons om het principe. In Nederland wordt een bekeuring teniet gedaan als er een vormfout in staat.
Gaarne uw reactie

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een 'lichte boete' (Verwarnung) uit Duitsland wegens een verkeersovertreding ontvangen. Op de boete staat echter een merk/type auto die niet overeenkomt met uw auto. Kenteken klopt echter wel. U vraagt zich af of u zich kunt beroepen op een vormfout.

Verwarnung


Een Verwarnung wordt ter plaatse uitgereikt of per post toegestuurd. Het boetebedrag ligt tussen de € 5,- en € 55,-. Door het boetebedrag binnen één week te betalen voorkom je verdere strafvervolging. De zaak is dan afgedaan en bezwaar is niet meer mogelijk. Wanneer de betaling uitblijft, bijvoorbeeld omdat u betwist de overtreding te hebben begaan, dan wordt de Verwarnung omgezet naar een Bußgeldbescheid, met als gevolg een hoger boetebedrag.

Vormfout
Zowel in Nederland als in Duitsland mogen kennelijke vergissingen, verschrijvingen etc. worden aangepast. Relevant is of vaststaat dat u desbetreffende overtreding heeft begaan.

Nu al de overige informatie, als de foto overeenkomt, luidt het advies; Betalen om erger te voorkomen. Indien de boete niet binnen de gestelde termijn wordt voldaan, dan zal de boete hoger uitpakken.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.