Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

vallende tak

Vraag gesteld door jgjn op 5 oktober 2016

rijd op een weg net buiten udenhout en valt een tak op mijn auto verzekering zegt geen stormschade motorkap,bumper,spatscherm beschadigd knipperlichtglas kapot wat kan ik er dan verder nog mee?bedankt alvast

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft schade aan uw auto als gevolg van een vallende tak en de verzekering vergoedt de schade niet.

Een mogelijkheid is dat u de beheerder van de boom aansprakelijk stelt, dat zal in dit geval waarschijnlijk de gemeente Tilburg zijn. In 2015 deed het Gerechtshof Den Haag uitspraak over een omgewaaide boom en de aansprakelijkheid.

Het hof stelde daarin dat de gemeente een zorgplicht heeft om het risico van omwaaien te beperken en daarvoor maatregelen (zoals onderhoud) te plegen.

Of de gemeente voldoende maatregelen heeft getroffen, hangt af van de concrete omstandigheden van het geval, en meer in het bijzonder van: de mate van waarschijnlijkheid dat een boom zal omwaaien en de kans dat daardoor ongevallen ontstaan, de aard en de ernst van de eventuele schade en de mate van bezwaarlijkheid en de gebruikelijkheid van de te nemen veiligheidsmaatregelen.

U kunt proberen de gemeente aansprakelijk te stellen, maar dan moet u kunnen bewijzen dat de gemeente onzorgvuldig heeft gehandeld, er onvoldoende maatregelen zijn getroffen een dergelijke situatie te voorkomen en de zorgplicht dus niet is nagekomen.