Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding op rotonde

Vraag gesteld door op 23 juni 2021

Wie is er aansprakelijk als er een aanrijding plaatsvindt tussen een auto die een rotonde wil oprijden en een scooter die tegen de rijrichting in op een eenrichtingsfietspad op rotonde rijdt?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U vraagt wie aansprakelijk is bij een aanrijding tussen een auto die een rotonde wil oprijden en een scooter die tegen de rijrichting in op een eenrichtingsfietspad op de rotonde rijdt.

Bij aansprakelijkheid is de regel dat een ieder zijn eigen schade betaalt, tenzij er iemand anders aansprakelijk is.

Rotondes
Een rotonde is in de wet niet vastgelegd als voorrangsweg, maar in de praktijk wordt tegenwoordig bijna op elke rotonde de voorrang door borden en/of haaientanden geregeld en hebben bestuurders die al op de rotonde rijden voorrang op bestuurders die de rotonde willen betreden. Is dat niet zo, dan geldt de regel dat rechts voor gaat. 

Gedeelde aansprakelijkheid?
U geeft aan dat de tegenpartij vanuit een verboden rijrichting kwam aangereden. Indien u kunt aantonen dat de tegenpartij een verkeersfout heeft gemaakt die heeft bijgedragen aan het ontstaan van de aanrijding, dan behoort een schulddeling tot de mogelijkheden. Afhankelijk van de mate waarin de gemaakte fouten hebben bijgedragen aan de aanrijding wordt de schade dan aan beide zijden gedeeltelijk vergoed. Het is aan de verzekeringsmaatschappijen om deze aansprakelijkheid te beoordelen.

Meer informatie over aansprakelijkheid bij een aanrijding en over rotondes vindt u op onze website.

Bekijk ook deze video die ANWB Experts maakten over lastige verkeersituaties, zoals voorrangssituaties en het rijden op een rotonde.

 

Meer video's van ANWB Experts over bijvoorbeeld rijhulpsystemen, e-steps, autobanden, kinderzitjes of vakantiehuisjes kunt u vinden anwb.nl.