Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijverbod Duitsland: wanneer van kracht?

Vraag gesteld door JuA op 30 januari 2018

Goedemiddag, heb zojuist vanuit Duitsland een boete ontvangen en een rijverbod van 1 maand. Nu lees ik dat het rijbewijs opgestuurd moet worden en dat op basis daarvan de rijontzegging ingaat. Nu is mijn vraag: wat gebeurt er als ik nu in Duitsland rijd en wordt aangehouden? Ben ik dan strafbaar of gaat dat pas in vanaf de datum van aantekening? Ik hoor het graag van u.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een boete ontvangen uit Duitsland waarbij een rijverbod van 1 maand is opgelegd. U vraagt zich af wat er gebeurd als u nu toch in Duitsland rijdt.

Aantekenen van het rijbewijs
Om het rijverbod te laten aantekenen moet u uw rijbewijs per aangetekende post opsturen naar de op de voorzijde genoemde instantie. Soms is het ook mogelijk zelf langs te gaan bij de instantie in Duitsland. Ook wordt wel eens toegestaan dat er een scan van het rijbewijs wordt opgestuurd. Ik adviseer u dit (telefonisch) na te vragen bij de instantie die op de voorzijde van de brief staat.

Laat u het verbod niet aantekenen, dan riskeert u een hogere boete als u toch rijdt in Duitsland en kan het rijbewijs in beslag worden genomen.

Ook adviseer ik u na te gaan/vragen wanneer het rijverbod ingaat. Soms gaat het rijverbod in op de dag dat het verbod wordt aangetekend. In andere gevallen gaat het verbod de dag erna in. Als u langs gaat in Duitsland en het rijverbod op dezelfde dag ingaat, dan moet u een tweede persoon (die in het bezit is van een rijbewijs) meenemen. U mag dan immers in Duitsland niet meer rijden.

Voor meer informatie over boetes Duitsland, verwijs ik u graag naar onze webpagina verkeersboete uit Duitsland.