Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelend geluid niet te repareren

Vraag gesteld door jvanopijnen0@gmail.com op 23 augustus 2017

Ik heb pas geleden een Mercedes c180 met 70.000 km op de teller gekocht. Al snel was een ratelend geluid te horen tijdens het starten. Mercedes dealer heeft veel tijd en energie gestoken om het ratelen te laten verdwijnen. Dit lijkt niet te gaan lukken, na verschillende onderdelen te hebben verwisseld, nieuwe olie gevuld, software aangepast etc., maar nu wordt me verteld het ratelen te accepteren. Moet ik dat gaan doen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt onlangs een Mercedes c180 met 70.000 km op de teller gekocht. Al snel hoort u een ratelend geluid tijdens het starten. De Mercedes dealer heeft verschillende onderdelen verwisseld maar het probleem is daar niet mee verholpen. U vraagt zich af wat u moet doen.

Omgekeerde bewijslast
Bij een consumentenkoop wordt vermoed dat de zaak bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord, indien de afwijking van hetgeen u bent overeengekomen zich binnen een termijn van zes maanden na aflevering openbaart, tenzij de aard van de zaak of de aard van de afwijking zich daartegen verzet. Overigens betekent voormelde niet, dat u na zes maanden geen rechten meer hebt. Het is alleen wel zo dat na zes maanden de bewijslast bij u ligt.

Ontbinden koopovereenkomst
De verkoper dient met de reparaties er voor te zorgen dat u de auto weer naar behoren kunt gebruiken zonder betreffend gebrek. In dit geval heeft de verkoper tot vijf keer toe geprobeerd te repareren zonder resultaat. U hebt daarmee de verkoper een redelijke kans gegeven om het gebrek te verhelpen. In dit geval komt u daarom het recht toe om vervanging van de auto te eisen of de koopovereenkomst te ontbinden waarbij u de auto teruggeeft aan de verkoper en waarbij hij u de volledige aankoopprijs terug dient te betalen. Het is gebruikelijk dat er in sommige gevallen door de verkoper een gebruiksvergoeding van u gevraagd wordt.

Meer informatie over klachten na aankoop en over gebruiksvergoeding vindt u op onze website.