Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang duurt het gele stoplicht?

Vraag gesteld door LilyD op 4 juli 2017

Hallo,

Ik ben op zoek naar de officele informatie over hoe lang het gele licht minimum mag duren voor 50 km/u wegen.

Het is zo:
Recentlijk kreeg ik een boete omdat ik op rood reed maar ik weet nog dat ik het rode licht niet zag toen ik de stoplichten passeerde en de afstand te kort was om te stoppen.
Op de bewijsfoto staat dat de tijd voor geel 3 seconden was en het rood was net toen ik de stoplichten doorreed. Ik ben schrok ervan want de tijd voor geel in het feit is dan echt te kort in vergelijking met de afstand die ik had tussen de punt toen het naar geel sprong en de streepjes voor het kruispunt. Het lijdt me dat de tijd in dat geval voor geel korter dan 3 seconden was.

Ik heb op internet gezocht naar de minimum tijd voor geel en het artikel 'Verkeerslichten langer op oranje', datum 03-03-2016, gevonden op http://nos.nl/artikel/2090320-verkeerslichten-langer-op-oranje.html waarin het staat dat de geeltijd naar 3.5 seconden wordt voor 50 km/u. Ik weet niet wanneer dat geldt en kan geen wet erover vinden.

Zou u me ervan op de hoogte kunnen brengen?
Alvast bedankt voor u hulp!

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich - naar aanleiding van een verkeersboete ('rijden door rood') - wat de tijdsduur is dat een verkeerslicht op geel/oranje staat.

Geel/oranje (verkeers)licht
Oranje licht betekent stop. Alleen als u het licht zo dicht genaderd bent dat u redelijkerwijs niet meer kunt stoppen, mag je doorrijden.

Geelfase
Richtlijn van het CROW is 3,5 seconden op een 50 km/u weg.

Informatie over bezwaar/beroep tegen verkeersboete, vindt u op onze website.***

Reactie van LilyD:

Dank u wel voor uw reactie! Ik las dat CROW geen overheid organisatie is. Kan ik de informatie van CROW baseren om een bezwaar tegen de boete te maken? Op welke product van CROW kan ik de tijdsduur van geel licht vinden?
Alvast bedankt voor uw hulp!***

Reactie van Michiel Claesen:

Het CROW heeft de richtlichtlijn geelfase (verkeerslichten) op initiatief van IVER ((Initiatiefgroep Verkeersregeltechnici) uit veiligheidsoogpunt gewijzigd naar 3,5 seconden. Deze wijziging is tevens door het CROW doorgevoerd in het handboek Verkeerslichtenregelingen 2014.

Richtlijn van het CROW met betrekking tot de geelfase is maatgevend voor al de wegbeheerders.

Ofwel; geelfase verkeerslichten op 50 km/u wegen dient overal 3,5 seconden te bedragen.