Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie versnellingsbak

Vraag gesteld door Fve96 op 3 december 2018

Afgelopen weekend is in Frankrijk de versnellingsbak kapot gegaan van mijn Fiat 500. De auto wordt in december 3 jaar en heeft ongeveer 50.000 km gereden.

Heb ik nog (product)garantie of recht op bijv. compensatie?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een Fiat van 3 jaar oud. De versnellingsbak moet vervangen of gerepareerd worden. U vraagt of u recht heeft op garantie.

Als u een nieuwe auto koopt heeft u daarbij garantie. Afhankelijk van de duur van uw garantie kunnen deze kosten onder de garantie vallen.

Is de garantie inmiddels verstreken, dan kunt u nog altijd een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Bepalend voor deze verwachtingen zijn onder andere het bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Het gebrek moet bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek door de wijze van gebruik is ontstaan. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden en het gebrek niet door uw toedoen is ontstaan.

In uw geval betreft het een auto van drie jaar oud. Daarbij kunt u zeker aangeven dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten. Het aantal gereden kilometers is nog wel van belang.

U kunt de verkoper aanspreken omdat u zo snel na aankoop al deze reparatiekosten hoeft te verwachten. De verkoper zal de kosten voor herstel of vervanging op zich moeten nemen. Fiat heeft mogelijk hiervoor een coulanceregeling. Fiat is echter niet uw aanspreekpunt. De dealer die u de auto heeft geleverd zal dit voor u op moeten lossen. Ook als de coulanceregeling van Fiat dit niet dekt.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.