Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete uit Zwitserland; Borgsom en boete

Vraag gesteld door TSNL op 15 oktober 2018

Enige tijd geleden werd ik in Zwitserland staande gehouden wegens te hard rijden (42 kilometer per uur te hard in een 80 kilometer per uur gebied). Hiebij moest ik direct een bedrag van 1250 Zwitserse Frank betalen (circa 1150 euro).

Na dit betaald te hebben ontving ik vorige week een brief met daarin de mededeling dat de boete voor deze overtreding 800 Zwitserse Frank bedraagt en dat deze, naast het eerder betaalde bedrag, overgemaakt moet worden.

Is dit wettig? Dit geeft de indruk dat een verkeersovertreding twee keer bestraft wordt, wat volgens mij normaal nooit mogelijk is. Dit zou tevens betekenen dat de totale kosten voor deze overtreding bijna 2000 euro bedragen.

Ik hoor het graag.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk bent u in Zwitserland staande gehouden wegens een snelheidsovertreding van (122 km/u ipv de toegestane 80 km/u). Ter plekke heeft u een waarborgsom van CHF 1.200,- voldaan. Onlangs heeft u een brief ontvangen waarin er nog eens een bedrag van CHF 800,- U vraagt zich af of dit wettelijk wel is toegestaan.

Inkomensafhankelijke boete
Bij een dergelijke ernstige verkeersovertreding wordt een proces-verbaal opgemaakt dat wordt doorgestuurd naar de autoriteiten die vervolgens de hoogte van de boete vaststellen. Op basis van de financiële situatie van de overtreder wordt een basisbedrag bepaald tussen CHF 1 en CHF 3.000. Vervolgens wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het voor de overtreding vastgestelde aantal rekenpunten.

Voor een aantal verkeersovertredingen (aanzienlijke snelheidsovertredingen, gevaarlijk/roekeloos rijden of inhalen) kan een gevangenisstraf van 1-4 jaar worden opgelegd.

Bijkomende kosten
Bij de afhandeling van een zware verkeersovertreding wordt over het algemeen een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. Dit onderzoek voert de Zwitserse overheid ook uit als je geen bezwaar maakt. Naast de kosten voor gerechtelijk onderzoek komen ook de administratiekosten voor eigen rekening.

Meer informatie over boetes uit Zwitserland vindt u op onze website.