Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding

Vraag gesteld door Giusto op 7 september 2018

Goedemiddag,

Ik had een vraag w.b.t. een aanrijding.
Na mijn werk wilde ik mijn parkeerplaats verlaten. Dit zijn parkeerplaatsen, langs een éénrichtingsweg, waar je alleen schuin vooruit kan inparkeren. Voordat ik de parkeerplaats uit wilde rijden reed er een vrachtwagen langs, deze stopte op de weg ~30 meter van mij af. Vervolgens ben ik achteruit gereden om de parkeerplaats te verlaten. Terwijl ik mijn verrichting uitvoerde begon de chauffeur van de vrachtwagen achteruit te rijden. Ik bevond mij toen al dwars op de weg. Ik zag de vrachtwagen aankomen en dacht dat deze op tijd zou stoppen, hij bleef echter doorrijden waarna ik ~5 seconden heb geclaxonneerd, de chauffeur hoorde dit echter niet en ramde terwijl hij achteruit reed de zijkant van mijn auto.

Nou heb ik door de shock van alles niet op het schadeformulier vermeld dat ik stilstond en vertelt de verzekering mij dat we daarom allebei schuld hebben.

Ik kan mij dit echter niet voorstellen, de chauffeur reed achteruit op een éénrichtingsweg zonder dat hier aanleiding voor was. (er kan daar niet achteruit ingeparkeerd worden en ook geen draai worden gemaakt etc.) Verder ging dit ook nog eens om een grote afstand. De chauffeur verklaarde daarnaast dat hij mij niet had gezien/gehoord en zijn bijrijder was ook niet uitgestapt om de chauffeur te begeleiden met achteruit rijden. De chauffeur begaat dan toch gewoon een verkeersovertreding en zou dus dan toch volledig aansprakelijk moeten zijn voor het ongeval?

Aldus even het verhaal "in het kort", zouden jullie mij kunnen vertellen of mijn redenatie klopt ofwel niet klopt?

Alvast bedankt!

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad met een vrachtauto. U reed weg uit een parkeerplaats. De vrachtauto reed achteruit. U stond stil toen u werd aangereden.

Wegrijden uit parkeerstand en achteruitrijden zijn beide bijzondere manoeuvres. Bij een bijzondere manoeuvre geeft de wet aan dat men al het andere verkeer voor moet laten gaan. Ontstaat een aanrijding dan wordt vermoed dat er geen voorrang is verleend. Voeren beide partijen een bijzondere manoeuvre uit, dan geldt dat vermoeden voor beide partijen. De aansprakelijkheid wordt dan gedeeld.

U geeft aan dat u stil stond op het moment dat u werd aangereden. Als u kunt aantonen dat u al langere tijd stilstond, dan kunt u zich op het standpunt stellen dat u niet meer bezig was met uit parkeren. U moet dit wel kunnen bewijzen, bijvoorbeeld door getuigen.

Meer informatie over het verhalen van schade na een aanrijding vindt u op onze website