Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanbetaling vakantiewoning

Vraag gesteld door wooden boat op 4 maart 2020

Deze week een vakantiewoning gereserveerd voor 2 weken. De verblijfsdatum is nog 3 1/2 maand verwijderd. De reservering is inmiddels bevestigd en mij wordt nu verzocht het gehele huurbedrag binnen 2 weken te betalen. Ben ik verplicht meteen de volledige huursom te betalen? Bij de bevestiging van de verhuurder wordt aangegeven dat de Recron voorwaarden van toepassing zijn.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Afgelopen week heeft u een vakantiewoning op een recreatiepark geboekt waarop de RECRON-voorwaarden voor vakantieverblijven van toepassing zijn. Ondanks dat de aankomstdatum pas over 3 1/2 maand is, dient u binnen 2 weken na boekingsdatum de totale huursom te voldoen. U vraagt zich af of dit wettelijk wel is toegestaan.

Wettelijk zijn er geen regels gesteld omtrent vooruitbetaling van de huursom van een vakantiewoning. In artikel 5 lid 1 RECRON-voorwaarden voor vakantieverblijven kan de ondernemer zelf de betalingstermijn(en) van de huursom vaststellen.

Voordat u de boeking aanging met het recreatiepark had u de voorwaarden omtrent betalingstermijnen kunnen raadplegen. U had dan nog de keuze gehad, al dan niet akkoord te gaan met de betalingsvoorwaarden.

Op grond van art 6 lid 1 RECRON voorwaarden kunt u de overeenkomst annuleren, echter wel tegen betaling van 15 procent van de huursom (uitgaande van annulering tot 3 maanden voor aanvang huurperiode).