Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergoeding verlenging leenauto na total loss

Vraag gesteld door Nerissa op 5 april 2018

22 maart jl. heeft iemand mij van achteren aangereden. De verzekering kan deze schade claimen bij de tegenpartij. Gezien het een forse schade was, moest vastgesteld worden of er (financiële) ruimte was voor herstel. Dit kost uiteraard tijd, en op de 30 maart (volgens mij de 5e werkdag na het ongeluk) kreeg ik te horen dat ze groen licht hadden om de auto verder te inspecteren en wellicht over te gaan op reparatie. Helaas kreeg ik gisteren (op 4 april) te horen dat de auto toch total loss verklaard is. Nu heb ik vanaf 23 maart een leenauto van het schadeherstel bedrijf, en mijn verzekering vergoed bij total loss een leenauto voor 10 werkdagen. Dit zou betekenen dat ik aankomende maandag (9 april) de auto al in moet leveren, terwijl ik onmogelijk een nieuwe auto kan hebben voor die tijd. Nu is mijn vraag:

Kan ik de kosten van het verlengen van de leenauto claimen bij de verzekering van de tegenpartij? Dat zou dus gaan om de periode vanaf 9 april totdat ik mijn nieuwe auto heb. En zo ja, moet ik dit zelf claimen of kan ik dit via mijn autoverzekering spelen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U bent aangereden. Uw auto is total loss. Uw verzekering vergoed 10 dagen vervangend vervoer. U heeft meer tijd nodig voor de aankoop van een nieuwe auto. U vraagt of u deze kosten kunt verhalen.

Uw eigen verzekeringsmaatschappij vergoed kosten op grond van de voorwaarden van uw verzekering. Als daarin staat dat u recht heeft op 10 dagen, dan is dat voor uw verzekeringsmaatschappij het maximaal aantal dagen. Wel kunt u kosten die niet worden vergoed voor vervangend vervoer bij de ( verzekeringsmaatschappij van) de tegenpartij neergelegd. De tegenpartij moet dan wel aansprakelijk zijn voor uw schade.

Een verzekering die wordt aangesproken vergoed normaal gesproken maximaal 14 dagen vervangend vervoer. Binnen deze termijn wordt ervan uitgegaan dat u een andere auto heeft kunnen vinden. Als er meer dagen nodig zijn kunt u hierover in discussie gaan met de tegenpartij (of diens verzekeringsmaatschappij ) De noodzaak voor de kosten en de noodzaak van de langere termijn zult u wel aan moeten tonen.

Heeft u rechtsbijstand, schakelt u deze dan in. Heeft u dat niet, dan kunt u vragen of uw verzekering deze kosten voor u verhaalt. Doen zij dit niet, dan kunt u zelf contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.

Meer informatie over het verhalen van schade na een aanrijding vindt u op onze website.