Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Load index bij APK te laag

Vraag gesteld door Boer Lies op 11 januari 2018

In 2014 is nieuwe auto afgeleverd op nieuwe winterbanden met te lage loadindex. Dit blijkt onlangs bij de eerste APK.Is de dealer,na zoveel tijd,verantwoordelijk voor deze verkeerde banden?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Naar nu blijkt, heeft de dealer in 2014 een nieuwe auto geleverd op winterbanden, weke banden niet de juiste loadindex bevatten. U vraagt zich af of u na zoveel jaar de dealer hierop kunt aanspreken.

Alvorens uw vraag te beantwoorden, verneem ik graag eerst het kenteken van uw auto alsmede de loodindex vermeld op desbetreffende winterbanden.***

Reactie van Boer Lies:

Kenteken is:VG280L, loadindex is 91T***

Reactie van Michiel Claesen:

De load-index is - anders dan bij personenauto's - bij bedrijfsauto een APK afkeurpunt (in gebruik genomen vanaf 1 januari 1998).

Het is onbegrijpelijk dat de dealer destijds banden heeft geplaatst met een te lage load-index. In het ergste geval had u een klapband kunnen krijgen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Ik adviseer u wel in contact te treden met de dealer om hem op zijn fout te wijzen. HEt zou redelijk zijn wanneer de dealer alsnog de juiste banden levert, waarbij rekening gehouden mag worden met een gebruiksvergoeding.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.