Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lage emissie zone brussel(LEZ) vraagt naar inscannen van idee en auto papieren

Vraag gesteld door stoomm op 8 oktober 2018

Ik wilde van de week de LEZ zone van Brussel in met de auto, via de site die het overigs niet deed werd gevraagd om een kopij van je idee kaart en kenteken bewijs als bijlage te versturen naar hun site.
Dit mag toch niet?
Het is trouwens een web formulier die je invult, je hoeft er niet voor in te loggen met iets je kan gelijk naar de site. Waar ze vragen om documenten die erg fraude gevoelige informatie bevatten.
Wat vind de ANWB hiervan en waarom voor alle auto's zelfs elektrische moeten worden geregistreerd.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over het aanmelden van uw auto voor de milieuzone te Brussel.

Milieuzone België
Per 1 januari 2018 valt het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest onder de lage-emissiezone (LEZ). Automobilisten met een dieselvoertuigen met Euro 1-norm of zonder Euronorm mogen niet meer rijden in de Brusselse LEZ. Bij overtreding bedraagt de boete € 350.

Registratieplicht
Naast dit verbod geldt een registratieplicht voor alle (buitenlandse) personenauto’s, dus zowel voor diesels, benzine-auto’s als voor auto’s op gas en elektrisch. Registratie kan via door het invullen van een e-formulier op de website van LEZ. Registratie is kosteloos en geldt voor 3 jaar.De boete voor niet-registreren bedraagt € 150.

Let op: De betreffende webpagina van LEZ Brussels vraagt om verschillende documenten zoals ''Een kopie van het Europese gelijkvormigheidsattest (CVO). Hier staat achter "(facultatief)''. Facultatief wil zeggen dat dit document niet verplicht is en hoeft u geen actie te ondernemen om dit in uw bezit te krijgen. Het enige document dat u verplicht moet uploaden is het kentekenbewijs (op de website wordt dat 'inschrijvingsbewijs' genoemd).

Registreren elektrische auto
Ook de kentekens van elektrische auto's dienen te worden aangemeld om toegang te krijgen voor de milieuzone te Brussel. Meestal kan je niet aan de buitenzijde van een auto beoordelen of het een elektrische auto betreft.

Meer informatie over milieuzone België vindt u op onze website en en het nieuwsbericht ANWB waarschuwt voor boetes Brussel..
Uitgebreide informatie over de LEZ in Brussel is te vinden op lez.brussels.